MY KTEO

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Διαμορφώνεται νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες το 2022


Μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις έφερε το 2021 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας κινήσεις όπως η συμφωνία για την εξαγορά της Wind και η είσοδος νέων παικτών στην χονδρική αγορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα νέο τοπίο, ενώ μεγάλη πρόκληση παραμένει η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, ειδικά στη σταθερή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το "πράσινο φως” για την εξαγορά της Wind από τον όμιλο United Group. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και θα ακολουθήσει η συγχώνευση της Wind με τη Nova, που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει περίπου 1,3 εκατ. πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία από τους οποίους περίπου 650 χιλ. αντιστοιχούν στη Wind και θα ξεπεράσει σε αριθμό των συνδρομητών τη Vodafone. Δεδομένου πως η Nova δεν είναι πάροχος κινητής, η νέα εταιρεία θα παραμείνει στην τρίτη θέση της αγοράς, αλλά στόχος είναι να αυξηθούν οι συνδρομητές μέσα συνδυαστικών προσφορών.

Παράγοντες της αγοράς μάλιστα, αναμένουν πως θα υπάρξει και μια περίοδος προσφορών και μείωσης τιμών, καθώς η νέα εταιρεία θα θελήσει να αυξήσει τη συνδρομητική της βάση και οι υπόλοιπες δύο εταιρείες θα απαντήσουν με δικές τους προσφορές.

Το 2022 μπορεί να δούμε και την εμφάνιση ενός νέου εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator - MVNO), καθώς η ενεργειακή εταιρεία Volton βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Vodafone. Oι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές ή άδειες αξιοποίησης φάσματος, αλλά αντίθετα "νοικιάζουν” το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Συνήθως οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές.

Αυξάνει τις επενδύσεις ο ΟΤΕ
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων στην αγορά ο ΟΤΕ, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγορά τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το επενδυτικό του πρόγραμμα με στόχο να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. 

Εκτός όμως από την επέκταση του δικτύου Fiber To The Home, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει, χωρίς επιπλέον κόστος, τις ταχύτητες του σταθερού internet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. 

Η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες
Τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και το σχέδιο επέκτασης της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες το term sheet με τις τράπεζες για το project ανάπτυξης στην αγορά. Επίσης το ΔΣ ενέκρινε την έναρξη του πρώτου πιλοτικού προγράμματος στο Περιστέρι.

Το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλο το δίκτυο διανομής της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση οπτικών ινών φτάνει σε μήκος τα 242 χιλιάδες χιλιόμετρα. Βάσει του προγραμματισμού η ΔΕΗ θα κατασκευάσει το δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σύμφωνα με το business plan που έχει παρουσιαστεί από τη διοίκηση της εταιρείας, η ΔΕΗ προσβλέπει σε έσοδα ύψους 120 εκατ. ευρώ από το άνοιγμα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

 
capital.gr του  Κώστα Κετσιετζή