MY KTEO

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Δίμηνη παράταση, όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Παρατάθηκε χθες έως τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022.
Τη σχετική απόφαση έλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Παράλληλα, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τη νέα προθεσμία.

Η διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2022 είναι ιδιαίτερα εύκολη -δείτε τα ποσά που πληρώνουμε φέτος εδώ- και γίνεται από την πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ. Από την ίδια πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χάσουν τη νέα προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας, πέρα από την υποχρέωση της εκ των υστέρων καταβολή τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο:
  • ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο
  • 30€, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30€
Τέλη κυκλοφορίας: Πότε επιβάλλεται πρόστιμο έως 30.000 ευρώ
Ακόμα πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους, ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία.

Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε


iefimerida.gr