MY KTEO

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα παιδιά είναι 20% πιθανότερο να νοσηλευτούν σε σύγκριση με το πρώτο κύμα


Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε μια σειρά από χώρες του πλανήτη, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται πλέον στα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης αλλά και στους κινδύνους που προκαλεί για κάθε πληθυσμιακή ομάδα.

Ορισμένες διαφορές στα συμπτώματα καταγράφονται στα πρώτα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα αλλά είναι ακόμα υπό διερεύνηση για την αξιοπιστία τους, καθώς το δείγμα λοιμώξεων από τη νέα παραλλαγή είναι ακόμα μικρό.

Οι διαφορές που εντοπίζονται μέχρι στιγμής στα συμπτώματα δεν είναι μεγάλες σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από τη μία, φαίνεται να έχει ηπιότερα τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης και γεύσης και να έχει μικρότερο χρόνο επώασης σε σχέση με τη Δέλτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αφρικής, η νόσηση από Όμικρον φαίνεται να είναι πιο βαριά σε μεγαλύτερες ηλικίες από ότι σε μικρότερες. Τα παιδιά όμως, ενώ παρατηρείται πως τείνουν να έχουν ήπια συμπτώματα, έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον σε σύγκριση με το πρώτο κύμα.

Απώλεια γεύσης και όσφρησης
Μια πιθανή διαφορά είναι ότι η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό από προηγούμενες παραλλαγές να προκαλέσει απώλεια γεύσης και όσφρησης. Έρευνα που επικαλείται δημοσίευμα των New York Times δείχνει ότι το 48 τοις εκατό των ασθενών με το αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2 ανέφεραν απώλεια όσφρησης και το 41 τοις εκατό ανέφεραν απώλεια γεύσης, αλλά μια ανάλυση μικρής εστίας της Όμικρον μεταξύ εμβολιασμένων στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι μόνο το 23 τοις εκατό των ασθενών ανέφεραν απώλεια γεύσης και μόνο το 12 τοις εκατό ανέφερε απώλεια όσφρησης. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν αυτές οι διαφορές οφείλονται απαραίτητα στην Όμικρον ή σε κάποιον άλλο παράγοντα, όπως η κατάσταση εμβολιασμού.

Διαφορές ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού
Πράγματι, πολλά συμπτώματα του Covid-19 ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση του εμβολιασμού ενός ατόμου. Η Maya N. Clark-Cutaia, επίκουρη καθηγήτρια στο Meyers College of Nursing του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία παρακολουθούσε ασθενείς με Covid-19 καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς με Δέλτα ή τον αρχικό κορονοϊό τείνουν να παρουσιάζουν πονοκέφαλο, συμφόρηση, φλεβική πίεση και φλεβικό πόνο, ενώ οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν δύσπνοια και βήχα, μαζί με συμπτώματα γρίπης.

Σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, η καθηγήτρια είπε ότι οι ασθενείς με τους οποίους έχει μιλήσει στην Πενσυλβάνια παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τη Δέλτα. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς με Όμικρον παραπονιούνται για πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα και πυρετό - «σαν ένα πολύ κακό κρυολόγημα», όπως είπε. Τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν τα ίδια συμπτώματα δύσπνοιας, βήχα και γρίπης που είδε μεταξύ των μη εμβολιασμένων με τη Δέλτα και τον αρχικό κορονοϊό.

Μικρότερος χρόνος επώασης για την Όμικρον
Μια άλλη διαφορά μεταξύ της Όμικρον και άλλων παραλλαγών είναι ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να έχει μικρότερο χρόνο επώασης - αφού ένα άτομο εκτεθεί, χρειάζονται μόλις τρεις ημέρες για να αναπτύξει συμπτώματα, να γίνει μεταδοτικό και να βγει θετικό σε σύγκριση με τέσσερις έως έξι ημέρες που χρειαζόταν η Δέλτα, δήλωσε ο καθηγητής Waleed Javaid, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown στη Νέα Υόρκη στους NYT. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι μεταλλάξεις της παραλλαγής τη βοηθούν να προσκολληθεί και να μπει μέσα στα κύτταρα, πρόσθεσε.

Είναι όντως πιο ήπια η Όμικρον;
Τι γίνεται όμως με τον ισχυρισμό ότι οι λοιμώξεις από την Όμικρον είναι πιο ήπιες από τις λοιμώξεις της Δέλτα; Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από τη Νότια Αφρική, μετά τον έλεγχο της κατάστασης εμβολιασμού, ο κίνδυνος νοσηλείας για ενήλικες που διαγνώστηκαν με Όμικρον ήταν 29 τοις εκατό χαμηλότερος εκεί από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 στη Νότια Αφρική ήταν λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στην εντατική.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της Νότιας Αφρικής ενδέχεται να μην ισχύουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί έχουν ήδη μολυνθεί από τον Covid-19 και η διάμεση ηλικία στη Νότια Αφρική είναι τα 27 – και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν ηπιότερες επιδράσεις της παραλλαγής εκεί από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου η διάμεση ηλικία είναι τα 38, είπε ο καθηγητής Γιανγκ. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι, παρόλο που τα παιδιά έτειναν να έχουν ήπια συμπτώματα, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον σε σύγκριση με το πρώτο κύμα.

"Υπάρχουν άνθρωποι που παθαίνουν σοβαρή ασθένεια από την Όμικρον", είπε ο Δρ Τζαβάιντ. Μερικές φορές, τα πρώιμα ήπια συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά συμπτώματα αργότερα, επομένως είναι σημαντικό τα άτομα με συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης να υποβάλλονται σε εξετάσεις και να παραμείνουν σπίτι. «Είναι ακόμα ένας κορονοϊός. Είμαστε ακόμα σε πανδημία», είπε στους NYT.



News247.gr