MY KTEO

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ε. Γιαμαρέλλου: Η «Όμικρον» επωάζει σε 2μιση ημέρες - Παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό


«Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την  «Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την  Όμικροv  και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες», τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας,Eλένη Γιαμαρέλλου, 

Η κ. Γιαμαρέλλου υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η Επιτροπή συνεδριάζει συνεχώς βάσει των νέων δεδομένων, επισημαίνοντας επιπλέον πως «η τρίτη δόση εμβολίου προφυλάσσει από την Όμικρον κατά 85%σύμφωνα με νέα στοιχεία». 

«Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα  , χωρίς πυρετούς, μόνο με φτάρνισμα και καταρροή», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου αναφορικά με την συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον ωστόσο «απασχολεί ηλοιμογονικότητα».  Η «Ο» δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες    

«Η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την «Δ» και άλλων παραλλαγών. Αν κάποιος «από την παρέα του ρεβεγιόν» μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις. 

Επίσης η καθηγήτρια, τόνισε ότι η  Επίσης η καθηγήτρια, τόνισε ότι η  Όμικρον    αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο  από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη, αλλά  είναι καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό  και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που ήταν «ο τρόμος και ο φόβος». 

Επεσήμανε ωστόσο πως είναι αναγκαίο να γίνονται PCR τεστ σε περίπτωση πονόλαιμου ή καταρροής, καθώς συχνά ένα «αρνητικό rapid είναι απατηλό. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι  Επεσήμανε ωστόσο πως είναι αναγκαίο να γίνονται PCR τεστ σε περίπτωση πονόλαιμου ή καταρροής, καθώς συχνά ένα «αρνητικό rapid είναι απατηλό. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι   φοράς μάσκα  », τόνισε. 


Πηγή: ΕΡΤ