MY KTEO

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού – Τι θα ισχύει από σήμερα και τι από τις 3 Ιανουαρίου

 


Mε αλλαγές στην καθημερινότητά μας μας βρίσκει η παραμονή των Χριστουγέννων ενώ και η νέα χρονιά θα μας επιφυλάσσει νέα μέτρα με την χώρα μας να ακολουθεί την πεπατημένη που τόσες χώρες έχουν υιοθετήσει στην Ευρώπη.

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε δυο φάσεις, από σήμερα 24 Δεκεμβρίου αλλά και από τις 3 Ιανουαρίου. Μάλιστα, τα μέτρα της δεύτερης φάσης θα περιορίσουν αρκετά την κινητικότητα αφού σε αυτά περιλαμβάνεται και η τηλεργασία σε μεγαλύτερο ποσοστό.

 Η απόφαση να επισπευσθούν τα μέτρα ήταν μονόδρομος καθώς εκτός από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που ανέρχονται σε 33, άλλα 98 είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρη τάση διασποράς και έτσι αποφασίστηκε από σήμερα η μάσκα να γίνει παντού υποχρεωτική. Τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό το οποίο επίσης αποφασίστηκε είναι ότι στα σούπερ μάρκετ όπου ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου είναι ακόμα μεγαλύτερος θα πρέπει η μάσκα είτε να είναι διπλή, είτε η Ν95 που θεωρείται υψηλής προστασίας.

 

Τι άλλο θα ισχύει από σήμερα

Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δεν θα γίνει καμία δημόσια εκδήλωση από τους δήμους. Όσον αφορά στα θεματικά πάρκα αυτά θα λειτουργούν κανονικά με όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται

Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα εκτός από το PCR ή rapid test 72 ωρών που υποχρεούνται να προσκομίζουν, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα από την άφιξή τους

Ισχυρή σύσταση πριν αλλά και μετά από κάθε κοινωνική εκδήλωση τις μέρες των γιορτών, ειδικά στους νέους, να κάνουν τεστ.

Τι άλλο έρχεται

Τα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου θα είναι περιοριστικά.

 

Θα αφορούν:

 

Την διασκέδαση. Εδώ, εξετάζεται το ωράριο λειτουργίας να είναι έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί περιορισμός των ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και πληρότητα μέχρι 60% και λιγότερους πελάτες ανά τετραγωνικό. Επίσης θα απαγορευθούν οι όρθιοι σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

 

Επίσης, οι αγώνες στα γήπεδα θα είναι χωρίς θεατές. Όσον αφορά στην τηλεργασία οι ειδικοί έχουν ζητήσει να εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό θα περιορίσει αρκετά την κινητικότητα.

 

Τι θα ισχύσει για τα σχολεία

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά αλλά δεν αποκλείεται το πρωτόκολλο που προβλέπει πότε κλείνει ένα τμήμα ή ένα ολόκληρο σχολείο να αλλάξει.

 

Επίσης, παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται οι σχολικές εκδρομές.

 

Όσον αφορά στις εκκλησίες τις οποίες θα επισκεφθούν οι πιστοί αυτό το διάστημα, εκεί παραμένουν τα ισχύοντα μέτρα όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική και επίσης θα επιχειρηθεί να αυξηθούν οι έλεγχοι στην είσοδο για rapid test ή για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Το πρόστιμο των 300 ευρώ είναι επίσης εδώ και θα κόβεται σε όποιον δεν φοράει την μάσκα του, ενώ όπως τονίζεται με έμφαση από κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα είναι παρόντα παντού με τους ελέγχους του επόμενου δεκαημέρου να είναι όσο ήταν όλο τον χρόνο.