MY KTEO

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Στα αζήτητα οι 72 δόσεις


Ελάχιστη είναι η προσέλευση των δικαιούχων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τα φορολογικά χρέη της πανδημίας, αφού ελάχιστοι φορολογούμενοι, μόλις το 3,5% (30.000 οφειλέτες), σε σύνολο περίπου 830.000 υπόχρεων τη χρησιμοποίησαν.

Η ρύθμιση αφορά την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και μπορούν να ρυθμιστούν φθάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Εξετάζεται σενάριο παράτασης της προθεσμίας
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο παράτασης της προθεσμίας. Ήδη άλλωστε οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζητούν οι πληρωμές να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2022.

Θυμίζουμε ότι οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 72 δόσεις. Συγκεκριμένα, μπορούν να επιλέξουν 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Δηλαδή εάν ο φορολογούμενος επιλέξει αποπληρωμή της οφειλής σε 40 δόσεις, αυτές θα είναι έντοκες.

Επίσης η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τέλος Δεκεμβρίου καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών ορίζεται ελάχιστο ποσό 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

● Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
● Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
● Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
● Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:
● Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.
● Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
● Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
● Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Αίρεται η προστασία δανείων 7 δισ. ευρώ
Δάνεια που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να «ξεπαγώσουν» στις αρχές του έτους, καθώς λήγει η κρατική προστασία στην οποία είχαν υπαχθεί λόγω της πανδημίας.

Δεκάδες χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας τελούν υπό την προστασία του προγράμματος «Γέφυρα 1», η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου, μετά την τρίμηνη παράταση που είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα κληθούν να καταβάλουν στο εξής το σύνολο της μηνιαίας δόσης, χωρίς να λαμβάνουν πλέον την επιδότηση, που έφτανε για ένα διάστημα εννέα μηνών έως και το 90% της δόσης, σε περίπτωση ενήμερων δανείων.

Σημειώνεται πως ορισμένοι δανειολήπτες δεν είχαν λάβει την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα 1» τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για τους συγκεκριμένους οφειλέτες και για τον Ιανουάριο.

Τυράκια…
Τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας μέσω πιστωτικών καρτών με έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις δίνουν οι τράπεζες μέσω εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων των τραπεζών, του δικτύου των ΕΛΤΑ αλλά και άλλων εναλλακτικών δικτύων, όπως του δικτύου 3.000 και πλέον πρακτορείων του ΟΠΑΠ, της υπηρεσίας tora Wallet κ.λπ. Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

«Παράθυρο» 50 ημερών θα έχουν οι φορολογούμενοι για την ολοκλήρωση φθηνών μεταβιβάσεων ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα σε χορήγηση παράτασης έως το τέλος του επόμενου μήνα, έτσι ώστε να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες, που θα ισχύσουν από το νέο έτος και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα είναι αυξημένες.

…και φάκες
Το 46% των περιπτέρων έβαλε λουκέτο κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς μειώθηκαν από 9.904 το 2010 σε 4.985 το 2020. Σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς, ένας από τους λόγους που έχει συμβάλει στην παρακμή των μικρών σημείων πώλησης είναι ότι οι οδηγοί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό των πελατών, πλέον αναζητούν μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερο χώρο στάθμευσης.

«Κουρεύουν» οι Βρυξέλλες τα ακριβά έργα για οδικούς άξονες με χαμηλή κυκλοφορία. Έτσι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια σειρά επεκτάσεις με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το δίκτυο εθνικών οδών της χώρας μπαίνει στον πάγο, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.


topontiki.gr της Αντριάνας Βασιλά