MY KTEO

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολές €90 εκατ. σε 700.000 νοικοκυριά


Προκαταβολή έως τις 10 Δεκεμβρίου θα λάβουν όσα νοικοκυριά έκαναν αίτηση έως την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη, εφόσον όμως ήταν δικαιούχοι επιδότησης και πέρυσι.

Σε αναμονή για να εισπράξουν έως 10 Δεκεμβρίου τις προκαταβολές ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται πλέον ήδη σχεδόν 700.000 νοικοκυριά τα οποία έσπευσαν και υπέβαλαν πρώτα-πρώτα μέχρι και χθες την αίτηση για το νέο επίδομα θέρμανσης των 100-750 ευρώ.

Προκαταβολή έως τις 10 Δεκεμβρίου θα λάβουν όσα νοικοκυριά έκαναν αίτηση έως την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη, εφόσον όμως ήταν δικαιούχοι επιδότησης και πέρυσι. Αυτούς το σύστημα MyΘέρμανση θα τους αναγνωρίσει αυτομάτως, με βάση τα στοιχεία, τις διευθύνσεις και τις καταναλώσεις που είχαν δηλώσει και πέρυσι.

Ωστόσο αυτοί είναι σχεδόν οι μισοί μόλις από όσους θα λάβουν συνολικά φέτος το νέο αυξημένο επίδομα. Οι δυνητικά δικαιούχοι με τα νέα ελαστικά κριτήρια που εφέτος θα δοθεί το επίδομα υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά, έναντι 710.000 συνολικά πέρυσι. Το συνολικό κονδύλι έχει σχεδόν διπλασιαστεί και αυτό, φτάνοντας στα 168 εκατομμύρια ευρώ. Και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 5-10 εκατομμύρια, αν το απαιτήσουν ανάγκες αυξημένης ζήτησης.

Για όσου δεν είχαν λάβει πέρυσι επιδότηση αλλά κάνουν αίτηση για πρώτη φορά, θα γίνει προσπάθεια να λάβουν  προκαταβολή και αυτοί. Το πιθανότερο όμως είναι –όπως και επισήμως ισχύει και προβλέπεται- ότι θα πληρωθούν κατευθείαν την εξόφληση, έως τις 31 Δεκεμβρίου για αιτήσεις που θα έχουν γίνει μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Εφόσον η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έκαναν έχει εγκριθεί, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια τις αγορές και πληρωμές καυσίμου για τις οποίες πήραν την προκαταβολή. Θα συνδεθούν τότε ξανά στο MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ και μετά την ταυτοποίησή τους, η εφαρμογή θα εμφανίσει ένα μήνυμα που θα υπενθυμίζει τι τύπο καυσίμου δήλωσε στην αίτηση ο δικαιούχος, προκειμένου να στείλει τα στοιχεία πληρωμών ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιεί.

Πιο συγκεκριμένα:

– Αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν  μέχρι 15 Δεκεμβρίου

– Καταχώριση αγορών λοιπών καυσίμων (πλην πετρελαίου θέρμανσης) που έγιναν από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022, η προθεσμία καταχώρισης λήγει στις 15 Απριλίου 2022 ή, ειδικά για το φυσικό αέριο, στις 31 Μαΐου 2022, για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως τις 16 Μαΐου 2022.

– Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ως εξής:

α) Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

β) Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

γ) Έως τις 29 Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρίζονται έως τις 31 Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Ποιοι χάνουν το επίδομα
Ακόμα και αν πληρούν τα γενικά εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται:

– Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη.

– Τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνονται ότι φιλοξενούνται.

– Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

– Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

– Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.


newmoney.gr