MY KTEO

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης-Μάχη απόψε στη Βουλή


Με αιχμή τις ανακοινώσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης, που θα θέτει αναχώματα στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας προσέρχεται σήμερα στη Βουλή και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ο πρωθυπουργός, που θα περιγράψει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και τη μετά την πανδημία εποχή, εκπέμποντας μηνύματα για την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων, στους επόμενους 18 μήνες μέχρι τις εκλογές. "Η κυβέρνηση, όπως το έχει ήδη κάνει, θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σκηνικό Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας ένα από τα κορυφαία θέματα συζήτησης ήταν το ενεργειακό μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός, που επέστρεψε στην Αθήνα με τη λήξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου, προκειμένου να προετοιμαστεί για το…σημερινό ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, αναμένεται ότι θα φέρει στην πρώτη γραμμή ένα νέο ενεργειακό "μαξιλάρι" απορρόφησης των κραδασμών, το οποίο θα σχετίζεται με το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και με το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχεια αναμένεται ότι θα δοθεί στις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα περνούν μέσα από κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στο μέτωπο του φυσικού αερίου αυτό που εξετάζεται είναι ένα ακόμα κύμα έκπτωσης στις τιμές της χονδρικής, με στόχο αυτή να περάσει, τελικά και στους χιλιάδες καταναλωτές. 

Ταυτόχρονα, ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τους αγρότες, μετά και την εξαγγελία για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης, η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και πέραν των ήδη γνωστών δικαιούχων. "Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Από τα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Τον φετινό χειμώνα, οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατομμύριο, αυξημένοι κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Από το 2020 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και καταναλωτές φυσικού αερίου", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος. "Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστείλαμε τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης θα εξοφληθούν σταδιακά από την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές. 

Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της  έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά", πρόσθεσε.

Σύγκρουση κορυφής
Όπως είναι αναμενόμενο, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 αναμένεται να εξελιχθεί σε μία από τις πλέον…έντονες ως προς την πολιτική αντιπαράθεση για ολόκληρο το 2021. Πέραν των οικονομικών ζητημάτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επεκταθεί και σε έτερα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας. Όπως αυτά των εξελίξεων στο μέτωπο του πανδημικού ιού και του…αποτυπώματος που ήδη αφήνει ανά την Ευρώπη το νέο στέλεχος "Όμικρον" της Covid-19.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα δώσει απαντήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως, για παράδειγμα, η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για την πανδημία. "Η απόπειρα αξιοποίησης της μελέτης για κομματικούς σκοπούς, ειδικά από εκείνους που μόνιμα αμφισβητούν την επιστημονική κοινότητα, δεν πρόκειται παρά να πέσει στο κενό", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν το…τετ α τετ Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Ολομέλεια. Όπως σημειώνουν, η μελέτη επισημαίνει τρία πράγματα:

-Πρώτον ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. "Αυτό το έχει αναδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δημόσιες τοποθετήσεις πριν τη συγκεκριμένη μελέτη. Η αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβερνητικής στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ", επισημαίνουν στελέχη.

-Δεύτερον ότι από ένα σημείο διασωληνώσεων και πέρα αυξάνεται η πιθανότητα να καταγραφούν περισσότερες απώλειες. "Είναι προφανές ότι όσο περισσότερο πιέζεται το Σύστημα Υγείας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χαθούν ζωές. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση δίνει εξ αρχής ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς ο εμβολιασμός αποτρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις την ανάγκη για εντατική θεραπεία. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι τα περισσότερα κρούσματα, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στις περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη", σχολιάζουν.

-Τρίτον, ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης θνητότητας όταν διασωληνώνεται ασθενής εκτός ΜΕΘ. "Προφανώς και είναι καλύτερα να διασωληνώνεται κανείς εντός Μονάδας και γι’ αυτό εξαντλείται κάθε δυνατότητα. Παράλληλα, αναπτύσσεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε όποιος διασωληνωθεί εξ ανάγκης εκτός ΜΕΘ να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα", αναφέρουν στελέχη.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών της πανδημίας η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια να αμβλύνει αυτές τις χρόνιες αδυναμίες. Μεταξύ άλλων:

-Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 557 έχουν φτάσει τις 1.300. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

-Στο ίδιο διάστημα, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με επιπλέον 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Ειδικά για περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, δόθηκαν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και όπου δεν επαρκούσαν υπήρξε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει και στο μέτωπο της ανασυγκρότησης του εθνικού συστήματος υγείας, με έμφαση στην περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, έχει προβλεφθεί η χρηματοδότησή του και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.

Με το βλέμμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού, στελέχη επισημαίνουν ότι θα αναδειχθεί η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.  Ο νέος προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-Την εφαρμογή του προγράμματος "Πρώτο Ένσημο" που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι  θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

-Την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις.

-Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.

-Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.


capital.gr του Δημήτρη Γκάτσιου