MY KTEO

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

«Εξαφανίζεται» η μεσαία τάξη – Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα;


Συνεχώς μειώνονται οι μισθοί της μεσαίας τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ παράλληλα τα εισοδήματα του 10% αυξάνονται. Ενδεχομένως η λύση για το κλείσιμο της ψαλίδας είναι η ενίσχυση των εργατικών σωματείων.

Για παράδειγμα στη Δανία, το 70% περίπου των εργαζομένων ανήκουν σε κάποιο σωματείο. Συνεπώς τα εργατικά σωματεία στη χώρα έχουν ηχηρή φωνή στις διαπραγματεύσεις και μπορούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κλάδο, ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων τους και καλύτερη επαγγελματική εκπαίδευση.

«Είναι μία χώρα όπου η συμμετοχή στα σωματεία έχει παραμείνει πολύ υψηλή. Παράλληλα οι μισθοί της μεσαίας τάξης έχουν παραμείνει πολύ υψηλοί», σύμφωνα με τον Peter Vanham στέλεχος του World Economic Forum.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα στις ΗΠΑ, η συμμετοχή σε εργατικά σωματεία έχει υποχωρήσει μόλις στο 11%. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των θέσεων που απασχολεί η μεσαία τάξη καταλαμβάνεται πλέον από μηχανήματα. Επομένως, ορισμένοι χάνουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν ξανά και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Σύμφωνα με την Heather Long, ανταποκρίτρια στην Washington Post: «Ουσιαστικά βλέπουμε να μειώνονται οι εργαζόμενοι σε δουλειές με μισθό από 30.000 έως 60.000 δολάρια στις ΗΠΑ, το μέσο μισθό. Και αντικαθίστανται από άλλου είδους εργασίες. Μεταξύ των 10 επαγγελμάτων που αναπτύσσονται ταχύτερα, οι 7 έχουν χαμηλότερο μισθό από 27.000 το χρόνο, σίγουρα κάτω από 30.000. Έτσι, όταν χάνεις μία από αυτές τις δουλειές, μένεις να αναρωτιέσαι: Οφείλω να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο και να πάρω πτυχίο και να προσπαθήσω να μπω σε δουλειά γραφείου, το οποίο είναι ένα μεγάλο και τρομακτικό βήμα για πολλούς. Ή παίρνω την αμέσως επόμενη επιλογή, που είναι συνήθως κάποια δουλειά σε αποθήκη.»

Reskill
Μερικές πολιτείες των ΗΠΑ προσφέρουν διετή δωρεάν προγράμματα φοίτησης σε πανεπιστήμια, ώστε να βοηθήσουν στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων. Επίσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει πρόγραμμα αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση αυτών ακριβώς των προσπαθειών και την υιοθέτησή τους σε εθνική κλίμακα.

Μάλιστα, πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η επένδυση θα αποδώσει καρπούς και τα χρήματα θα επιστραφούν στην οικονομία μέσα σε μία δεκαετία, μέσω δισεκατομμυρίων από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία στους εργαζομένουν να ανταγωνιστούν ξανά στην αγορά εργασίας για επαγγέλματα μέσου μισθού.

Ωστόσο, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία. «Αυτή είναι πάντοτε η εύκολη λύση. Είτε γίνεται μέσω σωματείου είτε αρχίσουμε να βλέπουμε αυτή την πρόταση να υλοποιείται από την κυβέρνηση Μπάντεν και την επέκταση του ρόλου της κυβέρνησης. Αυτό για το οποίο μιλούν προσεγγίζει περισσότερο τον ρόλο των Ευρωπαϊκών κυβερνβήσεων, όπου δεν σας βοηθά μόνο ακαδημαϊκά, αλλά παράλληλα προσφέρουν στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών 3 και 4 ετών», τονίζει η Long.


moneyreview.gr