MY KTEO

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Εστίαση: «Μίνι» πακέτο στήριξης φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα


Νέα μέτρα στήριξης αναμένει ο κλάδος της εστίασης – διασκέδασης, καθώς από τις 3 Ιανουαρίου 2022 εκτιμά ότι το μερικό lockdown στο οποίο είχε εισέλθει λόγω του «απαγορευτικού» στους μη εμβολιασμένους, βαθαίνει πλέον με τους νέους περιορισμούς, οι οποίοι ανακοινώθηκαν χθες και θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το πακέτο των μέτρων στήριξης που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη μετάθεση των πληρωμών προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών (σ.σ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει ζητήσει τη μετάθεση αυτών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023), την παράταση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, αλλά ακόμη και την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Για το τελευταίο αναζητείται φόρμουλα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, καθώς οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία. 

Οι όποιες αποφάσεις πάντως για ένα νέο «μίνι» πακέτο μέτρων στήριξης του κλάδου εστίασης – διασκέδασης δεν αποκλείεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. 

Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι εκκρεμότητες ακόμη σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των ενισχύσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση εστίασης». Υπάρχουν ακόμη περίπου 5.000-6.000 επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις 5 Ιανουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το σύνολο των ενταγμένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται σε 23.702 και η συνολική δημόσια δαπάνη σε 224,79 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης είναι τα εξής:
–  Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
–  Τίθεται ανώτατο όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. 
–  Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. 
–  Θα υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα. Σημειώνεται ότι έως τώρα αποστάσεις εφαρμόζονταν μόνο στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων. 

Χθες δεν δόθηκαν διευκρινίσεις εάν στους εσωτερικούς χώρους θα ισχύσουν οι παλιοί κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις (90 εκατοστά εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών, 120 εκατοστά εάν παρεμβάλλεται στην πλευρά του ενός εκ των 2 τραπεζιών καρέκλα και 180 εκατοστά εάν παρεμβάλλονται στις πλευρές και των 2 τραπεζιών καρέκλες) και ο κλάδος αναμένει την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

– Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα. 


Πηγή: Money Review