MY KTEO

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Εξαπλάσιος ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας


Άσχημα τα νέα για τη στύση των ανδρών που νόσησαν από κορωνοϊό, φέρνει νέα μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

«Τρεις διεθνείς μελέτες και μια δική μας δείχνουν πως όσοι νόσησαν από κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο όπως τους πνεύμονες -άρα και το πέος, που είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αγγεία, αλλά και οξυγόνο επίσης. Σε προγενέστερες μελέτες έχει επίσης βρεθεί πως ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννιά μήνες μετά την πρώτη μόλυνση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%. Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ιός εκλεκτικά επιλέγει όργανα όπως οι πνεύμονες που έχουν πλούσια αιμάτωση και οξυγόνο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε μια νόσο πολυοργανική, με τις γνωστές θανατηφόρες επιπλοκές.

Την τελευταία περίοδο μελετήθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι πιθανότητες ο ιός να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, με δεδομένα τα ευρήματα πως ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες με τα αγγεία των πνευμόνων. Σε δυο μελέτες 7.000 περιστατικών φάνηκε πως οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.

Με αφορμή αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου σχεδίασαν μια αναδρομική έρευνα πάνω σε περιστατικά του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου δυο χιλιάδες άνδρες που εξετάστηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021. Το δείγμα περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 25-65 ετών, έγγαμους ή σε σταθερή σχέση.

Η μελέτη σχεδιάστηκε και τα περιστατικά χωρίστηκαν σε δυο ηλικιακές ομάδες: Η μια 55-65 ετών και η άλλη 25-35 ετών. Στην ομάδα της μεγάλης ηλικίας υπήρχαν παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, που ως γνωστόν είναι βασικές αιτίες για εμφάνιση ΣΔ, μαζί με την ίδια την ηλικία που από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου (μετά τα 40 ένας στους δυο άνδρες έχει αυξημένο κίνδυνο ΣΔ αλλά και εμφράγματος).

Στην ομάδα των νεότερων ανδρών ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου ήταν η ψυχολογική επιβάρυνση, το στρες και ο φόβος αποτυχίας της νεότητας. Σε αυτή την ομάδα δεν υπήρχαν οργανικά επιβαρυντικά αίτια όπως στην πρώτη ομάδα. «Σε παλιότερες μελέτες μας και στην Ελλάδα και διεθνώς, φαίνεται πως οι νέοι άνδρες χωρίς οργανικά αίτια, έχουν σαν αιτία της ΣΔ μόνο το στρες και το άγχος αποτυχίας σε μια νέα σχέση και αυτό αφορά οκτώ στους εκατό νέους άνδρες», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η ομάδα των νέων ανδρών περιλάμβανε 1.000 περιστατικά στη διάρκεια των δυο ετών με σύμπτωμα την στυτική δυσλειτουργία. Οι 600 από αυτούς δεν είχαν καμιά φανερή αιτία εκτός από το άγχος αποτυχίας, οι υπόλοιποι 400 όμως είχαν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου: τη νόσηση από κορωνοϊό. Οι νοσήσαντες ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μέτρηση της πεϊκής κυκλοφορίας με υπερήχους  έδειξαν στην μεν ομάδα με το άγχος φυσιολογική καμπύλη κυκλοφορίας, ενώ στους νοσήσαντες η καμπύλη έδειχνε οργανικό υπόστρωμα, παρόμοιο με τους διαβητικούς και τους υπερτασικούς.


in2life.gr