MY KTEO

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το υποχρεωτικό τεστ μετά τις γιορτές υπό την απειλή της Όμικρον


Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η επικείμενη επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, που ήδη εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα σε όλον τον κόσμο και αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη έως τον Ιανουάριο.

Ανησυχία προκαλεί η Όμικρον και στη χώρα μας, ενόψει μάλιστα και των γιορτών, όπου αναμένονται συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά. Με βάση τις εκτιμήσεις, σε περίπου 20 ημέρες θα φανούν τα αποτελέσματα της μετάλλαξης Όμικρον στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το OPEN, χαμηλή ήταν η προσέλευση των πολιτών στην παραλαβή των δωρεάν self test που δικαιούνται -ένα πριν τα Χριστούγεννα κι ένα μετά τις γιορτές – προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά κρούσματα.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η σκέψη επιστροφής των εκδρομέων με υποχρεωτικό τεστ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ποιοι θα υπόκεινται στην υποχρέωση να υποβληθούν σε εξέταση και σε ποιες περιπτώσεις.

Τη διεξαγωγή τεστ πριν το εορταστικό τραπέζι ζήτησε η Παγώνη
Στην ανάγκη διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, δεδομένης και της μετάλλαξης Όμικρον.

«Eίναι 70 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα. Τα συμπτώματα είναι απλά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από τη Νότιο Αφρική. Δεν έχουμε πολλές νοσηλείες σε νοσοκομεία, κάτι που είναι θετικό. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή αυτές τις ημέρες που υπάρχει κινητικότητα. Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι λίγα προς το παρόν αλλά το επόμενο δίμηνο να ξέρετε ότι θα κυριαρχήσει και θα έχουμε να διαχειριστούμε την Όμικρον» δήλωσε στον Alpha.

«Γι’ αυτό αυτές τις μέρες, η επαφή που θα έχουμε με οικογένειες μεταξύ φίλων και συγγενών για φαγητό, καλό είναι χωρίς να χρειάζεται να βγαίνει ο καθένας και να λέει μέτρα να κάνουμε ένα rapid test. Έτσι θα υπάρχει σεβασμός και ασφάλεια στις οικογένειες που θα επισκεφθούμε και θα είμαστε μαζί ως παρέα για φαγητό και για να περάσουμε μαζί τις μέρες αυτές. Είναι δύσκολες μέρες, δεν είναι εύκολες. Ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμός ο ένας προς στον άλλων χρησιμοποιώντας τα τεστ. Είναι αυτή τη στιγμή η μόνη σωτηρία για να μπορούμε να κινηθούμε τις γιορτές και ότι είναι μέρες διαφορετικές από τις προηγούμενες», συμπλήρωσε.


protothema.gr