MY KTEO

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Μ. Χατζηγιαννάκης: Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα


Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτου Χατζηγιαννάκη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και τον Ιάσονα Μπάντιο.

ΕΡ.: Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει ανησυχητική, ενώ το ΕΣΥ δοκιμάζεται για άλλη μια φορά. Πρόσφατα υπήρξε η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τις VIP ΜΕΘ, την οποία ακολούθησε μια παραφωνία από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τελικά ποια είναι η οπτική σας σε σχέση με την καταγγελία και την κατάσταση με τις ΜΕΘ;

ΑΠ.: Εδώ και πολλούς μήνες η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι εκτός ελέγχου. Τον τελευταίο καιρό χάνονται καθημερινά σχεδόν 100 συμπολίτες μας, αφανίζεται ένα μικρό χωριό. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι εγκληματικές, αφού εδώ και 2,5 χρόνια αρνείται πεισματικά, παρά τις εκκλήσεις όλων, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και το πόσοι συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν η ΝΔ στήριζε τη Δημόσια Υγεία είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει να απαντήσει γιατί, ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, Πρωθυπουργός που θα είχε συλληφθεί τόσο απροκάλυπτα ψευδόμενος θα είχε παραιτηθεί.

ΕΡ.: Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις και στη χώρα μας, και μέσα σε αυτό φαίνεται πως έχουν βρει θέση ακροδεξιές πρακτικές, όπως τα γεγονότα στην Πιερία. Έχετε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, τι απαντάτε;

ΑΠ.: Δυστυχώς, αντίστοιχα περιστατικά ζήσαμε πρόσφατα και στην Εύβοια, στο κέντρο της Χαλκίδας, με αρνητές του κορονοϊού και αντιεμβολιαστές να καίνε παιδικό βιβλίο που μοιράζεται στα σχολεία για την ενημέρωση των παιδιών μας για την πανδημία. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν μαύρες εποχές της ιστορίας μας και είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης στη συνολική διαχείριση της πανδημίας και ειδικότερα στους εμβολιασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει επανειλημμένα μιλήσει για την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα των εμβολιασμών και έχει καλέσει τους πολίτες να υπερβούν την ανικανότητα της κυβέρνησης και να πάνε να εμβολιαστούν, ενεργοποιώντας την κοινωνία της αλληλεγγύης. Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε προτείνει, αντί για “Πετσοταϊσμένες” καμπάνιες, να δοθούν κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση και να πάμε πόρτα πόρτα με τη βοήθεια των Δήμων να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Οι Δήμοι μπορούν να βοηθήσουν μέσω των ΚΑΠΗ και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι και να αυξηθεί αυτό το στάσιμο ποσοστό εμβολιασμών, ειδικά στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες.

ΕΡ.: Παρά τις συνθήκες κρίσης που έχει διαμορφώσει η πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει να μην δέχεται την πολιτική φθορά που κανείς θα περίμενε. Θεωρείτε ότι η αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος σας είναι σωστή ή πρέπει να αλλάξει;

ΑΠ.: Σιγά σιγά ξηλώνεται το κουβάρι της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της ΝΔ και προς τον κ. Μητσοτάκη. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν την αρνητική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας και, δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έπεται και συνέχεια. Το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας μαστίζει την κοινωνία και η φθορά θα γίνει ακόμα πιο ορατή τους επόμενους μήνες, όταν ο κόσμος κληθεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να έρθει σε άμεση επαφή με τους πολίτες και έχει ήδη παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Περιφέρεια– Περιφέρεια, ξεκινώντας από την πολύπαθη Εύβοια, ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τις βάσεις για μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή και μήνα με το μήνα και η κοινωνία μας ανοίγεται και εμείς αγκαλιάζουμε ολοένα και περισσότερο τις ανάγκες της.

ΕΡ.: Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ εσείς έχετε θέσει ως στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Θεωρείτε ρεαλιστικό τον στόχο, με βάση τα νέα δεδομένα;

ΑΠ.: Θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ στον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στο έργο του. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, ώστε να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Ανδρουλάκη. Η κατάσταση στην κοινωνία μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι τέτοια, που θα κληθεί σύντομα να απαντήσει εάν θεωρεί την κυβέρνηση της ΝΔ μέρος του προβλήματος ή της λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συνεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας πλέον την προγραμματική του ωρίμανση και τον μετασχηματισμό του, απευθύνεται με προτάσεις προς τους προοδευτικούς πολίτες και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες και να ηγηθεί της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας μας.

ΕΡ.: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Εύβοια, στην οποία εκλέγεστε, για να συζητήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το νησί και πώς βλέπετε τον κυβερνητικό σχεδιασμό;

ΑΠ.: Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μετά από 4 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά τη Βόρεια Εύβοια χωρίς να περάσει από τις καμένες περιοχές και όχι μόνο χωρίς να συναντηθεί με τους πυρόπληκτους κατοίκους, αλλά αποκλειόντάς τους χιλιόμετρα μακριά με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Η μόνη αίσθηση των καμένων που είχε ο Πρωθυπουργός ήταν η μυρωδιά του καμένου που έρχεται ακόμα όταν προσεγγίζει κάποιος με το καραβάκι την Αιδηψό. Θα μπορούσε να έχει κάνει τη συγκεκριμένη παρουσίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα είχε κάποια διαφορά.

Όσον αφορά το σήμερα της Βόρειας Εύβοιας. Δεν έχει παραδοθεί ακόμα καμία μελέτη αντιπλημμυρικών έργων, ενώ είχαμε ήδη τις πρώτες πλημμύρες αρχές Οκτώβρη. Οι μόνες μελέτες που έχουν παραδοθεί είναι αυτές των δύο πυρόπληκτων Δήμων, οι οποίες όμως περιμένουν εδώ και τρεις μήνες τις εγκρίσεις και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις. Τα μόνα έργα που προχωράνε είναι τα αντιδιαβρωτικά, τα οποία σύμφωνα με τους δασεργάτες, τους ρητινοκαλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς που δουλεύουν εκεί, αλλά και σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στην εκτέλεσή τους.

Για το πώς ζουν οι άνθρωποι και πώς θα ζήσουν στο μέλλον υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί ο αγροτικός κόσμος ακόμα δεν έχει πάρει ευρώ αποζημίωση και αν θα πάρουν αυτή θα είναι μετά την Άνοιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις, ούτε ενισχύσεις σε ζωοτροφές, ενώ δεν μπορούν να ταΐσουν στα καμένα πλέον, όσα από τα ζώα τους σώθηκαν.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται δυστυχώς εγκλωβισμένος στη φούσκα του επικοινωνιακού αυτοθαυμασμού του, όμως, αυτή η φούσκα μέρα με τη μέρα που περνά στην Εύβοια τείνει να σκάσει από την απόγνωση του κόσμου.