MY KTEO

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Διπλό ρεκόρ σε εκδόσεις και αιτήσεις για σύνταξη


Ρεκόρ στην έκδοση των νέων συντάξεων υπήρξε τον περασμένο μήνα, με το πληροφοριακό σύστημα Άτλας να καταγράφει συνολικά την ολοκλήρωση 25.208 συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Βέβαια, την ίδια στιγμή, υποβλήθηκαν ή και καταχωρίστηκαν στο σύστημα 21.629 νέες αιτήσεις, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ, με αποτέλεσμα το στοκ των εκκρεμοτήτων να μειώνεται μεν, με αργότερο όμως ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Βέβαια, το γεγονός ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, πάνω από 201.000 φάκελοι, δείχνει ότι ο στόχος για σταδιακή εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, δεν είναι άπιαστο όνειρο, εξακολουθεί όμως να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία του «πύργου ελέγχου» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, εξελίσσεται σε ένα  εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο, στη  μάχη  για την επίσπευση  στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Κι αυτό, γιατί χωρίς ακόμη να έχουν λειτουργήσει τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μόνο με αποτελεσματικότερο management, συνεχή έλεγχο και στοχοθεσία, η αύξηση στην έκδοση των νέων συντάξεων κινείται από  9% και αγγίζει ακόμη και το 330%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr,  τον Νοέμβριο, υπήρξε ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων, καθώς ολοκληρώθηκαν συνολικά, 25.208 συνταξιοδοτικά αιτήματα. Έτσι, στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος, μιας δύσκολης χρονιάς καθώς οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λειτουργούσαν αρκετούς μήνες με τηλεργασία, λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί στην  προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκαν συνολικά 201.375 φάκελοι, έναντι 161.771 φακέλων, στο σύνολο του 2020 και 123.324 συνταξιοδοτικών αιτημάτων, στο τέλος του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Τον περασμένο μήνα βέβαια, στο σύστημα εντάχθηκαν και 21.629νέες αιτήσεις. Δεν ήταν όμως όλες αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ τον Νοέμβριο. Αναλυτικά, οι νέες αιτήσεις, με βάση την ημερομηνία υποβολής τους, ήτοι Νοέμβριο 2021, ήταν 12.983. Όμως, στο σύστημα εντάχθηκαν και αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ νωρίτερα, όμως δεν είχαν για διάφορους λόγους καταχωριστεί. Έτσι, συνολικά, και με βάση όχι την ημερομηνία υποβολής αλλά την ημερομηνία καταχώρισης των αιτήσεων, στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μαζευτεί στον ΕΦΚΑ 191.062 νέες αιτήσεις, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Συνολικά, οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, ήτοι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (αιτήσεις για τις οποίες ο χρόνος αναμονής είναι άνω των 90 ημερών), οριστικής κύριας σύνταξης, εκτός των διεθνών αιτημάτων για τους μήνες 1/2019 έως και 6/2021, (όπως επικαιροποιήθηκαν στις 31/7/2021), και εκτός των διεθνών και ανελαστικών αιτημάτων από τον 7/2021 και έπειτα, ήταν  83.090, έναντι 92.180 αιτήσεις τον Οκτώβριο και 133.179 τον Νοέμβριο του 2020.  

Αποτελεσματικός ο Πύργος Ελέγχου
Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ψηφιακού  «πύργου ελέγχου», μέσω του οποίου η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη, την PWC που έχει αναλάβει την υλοποίηση και τους εργαζόμενους που  απαρτίζουν την ομάδα έργου, παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται κάθε μέρα, είναι εντυπωσιακά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφερειακή Υπηρεσία  Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Κρήτης, από την έναρξη της λειτουργίας του πύργου ελέγχου έως το τέλος Νοεμβρίου υπήρξε αύξηση στις αποφάσεις που εκδίδονται μηνιαίως, κατά 330%. Έτσι, ενώ τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή την ενεργοποίηση του «ηλεκτρονικού» ελέγχου από το ΠΥΣΥ Κρήτης εκδόθηκαν 416 νέες συντάξεις, τον Νοέμβριο, ο ρυθμός  αυξήθηκε αλματωδώς, με αποτέλεσμα να εκδοθούν 1.398 νέες συντάξεις.

Στο ΠΥΣΥ Αττικής (χωρίς το πράσινο κτήριο) η απονομές νέων συντάξεων αυξήθηκαν κατά  25%, ενώ αντίστοιχη εικόνα, στο +21%  παρουσιάζει και το «στρατηγείο» στην Λ. Κηφισίας, όπου μόνο τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν 3.389 συνταξιοδοτικοί φάκελοι.

Στο ΠΥΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας η μηνιαία αύξηση ήταν της τάξης του 55%, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου είχαν εκδοθεί 3.459 νέες συντάξεις έναντι  2.225 στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στο ΠΥΣΥ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η αύξηση ήταν στο 74%, καθώς από 888 οι νέες αιτήσεις τον Σεπτέμβριο, εκτινάχθηκαν σε 1.542 τον Νοέμβριο. Στο 100% ήταν η αύξηση στο ΠΥΣΥ Μακεδονίας, ενώ κατά 55%  αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα  τον Νοέμβριο (885 νέες συντάξεις) στο ΠΥΣΥ Πελοποννήσου. Από κοντά ήταν και το ΠΥΣΥ Θεσσαλίας με +48% και ακολουθούν τα ΠΥΣΥ Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδος με 30% αύξηση έκαστο, το ΠΥΣΥ Στερεάς Ελλάδας με +19%,  το ΠΥΣΥ Ηπείρου με  +10% και τέλος το ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου με +9%.

Αν και τα στοιχεία από μόνο τους είναι σημαντικά, αποκτούν ιδιαίτερη αξία με δεδομένο ότι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων διευθύνσεων και της αποδοτικότητας των  υπαλλήλων, επήλθε μόνο μέσω του νέου ψηφιακού συστήματος, που επιτρέπει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το «αρχηγείο» της Λ. Κηφισίας, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.), το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο ακόμη και ανά ημέρα, αλλά και ανά εισηγητή.


euro2day.gr