MY KTEO

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Το ΓΕΛ Ψαχνών πραγματοποίησε την Τετάρτη τρείς προγραμματισμένες επισκέψεις

Το ΓΕΛ Ψαχνών πραγματοποίησε την Τετάρτη  τρείς προγραμματισμένες επισκέψεις ( δυο Διδακτικές και μία  Εκπαιδευτική).




Συγκεκριμένα μαθητές της Α΄ Λυκείου επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό  Μουσείο (Παλαιά Βουλή) όπου με την βοήθεια Ξεναγών ενημερώθηκαν εκτενώς  για τα ιστορικά εκθέματα που υπάρχουν και αφορούν την σύγχρονη ιστορία του  Ελληνικού Έθνους. Μετά την αναλυτική ενημέρωση και την επεξήγηση αποριών,  μετέβησαν και περιηγήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του νέου Μουσείου της  Ακρόπολης, όπου μετά από σύντομα γεύμα επέστρεψαν αργά το μεσημέρι.

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών στην  περιοχή του Θησείου, όπου αφού χωρίστηκαν σε ομάδες παρακολούθησαν  συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν τα Μαθηματικά και τις  Φυσικές Επιστήμες.

Ποιο συγκεκριμένα παρακολούθησαν τα ακόλουθα προγράμματα:

ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μερικές από τις κύριες συνιστώσες της κοινής αντίληψης για το άπειρο είναι η  ιδέα του ατελεύτητου, του απεριόριστου και του ασύλληπτου, ενώ παραμένει  ερωτηματικό το άπειρο του χρόνου και του χώρου. Στόχος της θεματικής αυτής ενότητας  είναι η ανάδειξη της πορείας της ανθρώπινης σκέψης στην προσέγγιση της ιδέας του  απείρου καθώς και του ορίου ως νοητικού εργαλείου τιθάσευσης του απείρου. Πώς οι  καλλιτέχνες απεικονίζουν το άπειρο; Πώς το χειρίζονται οι μαθηματικοί;

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ 

Ο Ιταλός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός φιλόσοφος Γαλιλαίος (1564 - 1642) αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης.  Όλες οι παρατηρήσεις που πραγματοποίησε με το τηλεσκόπιο άλλαξαν δραματικά την  εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για τον κόσμο. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τον άνθρωπο 

που αμφισβήτησε έντονα την Αριστοτελική φυσική φιλοσοφία της εποχής του και  πρότεινε διαφορετικό τρόπο εξήγησης των φυσικών φαινομένων.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, περιηγήθηκαν στο χώρο της παλαιάς  Αθήνας, στην περιοχή του Θησείου και αργά το απόγευμα επέστρεψαν. γ). Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα πλαίσια των ιστορικών αναζητήσεων για  τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και με βάση τα ιστορικά κείμενα που  διδάσκονται, πραγματοποίησαν ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην περιοχή  της Μακρυνίτσας – Άνω Βόλου αλλά και στην πόλη του Βόλου. Έχοντας ενημερωθεί για την συνεισφορά στα οικονομικά του Αγώνα από  τους κατοίκους της περιοχής και το ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το λιμάνι του  Βόλου στην όλη προσπάθεια, ξεναγήθηκαν εκ του σύνεγγυς σε όσα είχαν  μελετήσει εκ των προτέρων σε θεωρητικό πλαίσιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία  να παρατηρήσουν και να μελετήσουν την έντονη και χαρακτηριστική Πηλιορείτικη  αρχιτεκτονική και τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν. 

Μετά από το γεύμα, οι μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη του Βόλου,  μελετώντας μέσα από περιήγηση την σύγχρονη οικιστική μορφή της και τις  ιδιαιτερότητες αυτής. Επέστρεψαν δε, αργά το βράδυ.

- Ο -

Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ 11