MY KTEO

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Μελομακάρονα με σιμιγδάλι


Υλικά Συνταγής:
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
250 γραμ. νερό (ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι)
250 γραμ. ελαιόλαδο απαλό
250 γραμ. καλαμποκέλαιο
10 γραμ. αμμωνία
5 γραμ. μαγειρική σόδα
30 γραμ. κονιάκ
30 γραμ. μέλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
230 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
600 γραμ. νερό
600 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο καρύδι
λίγο μέλι χλιαρό (αραιό)

Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Στα μελομακάρονα πολίτικα με σιμιγδάλι σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι. Βράζουμε ζάχαρη με νερό χυμό φλούδα από πορτοκάλι και κανέλα για 4 με 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα, το γαρύφαλλο, τη κανέλα και την αμμωνία.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υλικά για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και αναμιχθούν καλά.

Προσθέτουμε  στα υγρά υλικά λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας να σχηματιστεί ζύμη. Η υφή από τη ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και εύπλαστη. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη 35-40 γραμ. και τα πλάθουμε μεγάλα. 

Τα τοποθετούμε σε ταψιά αραιά μεταξύ τους. με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια των μελομακάρονων ώστε να ρουφήξουν σιρόπι στο σιρόπιασμα. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.

Είναι σωστό τα μελομακάρονα πολίτικα με σιμιγδάλι να τα πλάσετε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αφού ψηθούν, τα μαζεύουμε όλα σε μια μεγάλο ταψί το ένα κοντά κοντά με το άλλο. Να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Όπως είναι καυτά , τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να σταθούν 4 με 5 λεπτά να ποτίσουν και τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, να ρουφήξουν κι από την άλλη πλευρά. 

Για πολύ μελωμένα  τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ρουφήξουν και από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ώστε να κολλήσει επάνω. Περιχύνουμε τα καλύτερα και τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι με λίγο μέλι στην πιατέλα.


argiro.gr