MY KTEO

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Στην πρώτη γραμμή τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Με ηλικιακά κριτήρια


Στις...Συμπληγάδες του νέου στελέχους "Όμικρον" του πανδημικού ιού και της μετάλλαξης "Δέλτα" συνεχίζει να κινείται η χώρα. Οι αριθμοί-ρεκόρ στα κρούσματα ανά την Επικράτεια, κρατούν κυβέρνηση και ειδικούς σε...κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάζει ρότα στη στρατηγική του, δύο ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη από τότε που ο παγκόσμιος χάρτης μπήκε στη δίνη της Covid-19. Παρά το γεγονός ότι το επόμενο κύμα παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της "Όμικρον" πήγαινε, αρχικά, προς εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, το επίπεδο των κρουσμάτων απαίτησε άμεσες ενέργειες. Κι εδώ και λίγες ώρες...τρέχει το νέο επίπεδο των μέτρων, που έχει ως στόχο να τεθούν αναχώματα στη δυναμική της "Όμικρον" και να θωρακιστεί το σύστημα της υγείας, που βρίσκεται υπό συνεχή πίεση. 

Τι φέρνει το...πακέτο των περιορισμών που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί, με πρώτο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 17η Ιανουαρίου; Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα. Παράλληλα:

-Θα υπάρχει απαγόρευση της μουσικής.

-Γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

-Θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι πελάτες, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι.

-Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω μέτρα, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης-διασκέδασης, που θα παραταθεί μέχρι τις δύο το πρωί.

-Στα γήπεδα, η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής από τους εργαζομένους. 

Πέραν του συγκεκριμένου πλαισίου των παρεμβάσεων, στη...φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν και έτερα "όπλα" για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Και τα...όπλα αυτά αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς είναι δεδομένο ότι στοχεύει στην άνοδο των ρυθμών της "Ελευθερίας" ως το πλέον ισχυρό όπλο απέναντι στον πανδημικό ιό. Τι ακριβώς θα κρίνει το…άνοιγμα της βεντάλιας; Η πορεία της πρώτης, αλλά και της αναμνηστικής δόσης στην κοινότητα. Η πίεση στο σύστημα υγείας. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν. Και οι εξελίξεις γύρω από το στέλεχος "Όμικρον". Εφόσον υλοποιηθεί το μέτρο της επέκτασης, κατά πάσα πιθανότητα θα...εστιάζει σε ηλικιακές ομάδες (ενδεχομένως σε πρώτη φάση τους 50 μέχρι 60) και όχι κατηγορίες εργαζομένων.   

"Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό", σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. 

Ένα ακόμα μείζον ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πάντως, στις αρχές του 2022 είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κυβέρνηση, αλλά και ειδικοί επιστήμονες έχουν πάντα ως πρώτο στόχο το κανονικό άνοιγμά τους στις 10 Ιανουαρίου. Αυτό που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο είναι κατά πόσο θα απαιτηθεί κάποια αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αν και δε λείπουν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα.


capital.gr του Δημήτρη Γκάτσιου