MY KTEO

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Αξιολόγηση σε δύο επίπεδα στο Δημόσιο


Την πλήρη αναμόρφωση του πλαισίου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών με τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στόχων ανά υπηρεσία έτσι ώστε να δημιουργηθούν δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας. Τους βασικούς άξονες που θα διέπουν το νέο πλαίσιο αξιολόγησης της απόδοσης στην ελληνική δημόσια διοίκηση παρουσίασε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται στη φάση κατάρτισης του νομοσχεδίου έτσι ώστε αυτό αφού εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο νέο σύστημα διαχωρίζεται σαφώς το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου σε δύο επίπεδα, στους υπαλλήλους και στους προϊσταμένους. Οσον αφορά τους υπαλλήλους, το νέο σύστημα αξιολόγησης προβλέπει την αποτύπωση των σημείων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιωθούν βάσει της κρίσης του προϊσταμένου, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται επιπτώσεις. Σε επίπεδο προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων ωστόσο, σχεδιάζεται η αξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα στόχων που έχουν τεθεί και οι οποίοι θα είναι συγκεκριμένοι και αναρτημένοι σε πλατφόρμα. Η θετική αξιολόγηση από τριμελές συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ένα μέλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και έναν υπηρεσιακό γραμματέα συνιστά απαραίτητο στοιχείο για την επιλογή των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων.      

Στο νέο μοντέλο λειτουργίας του Δημοσίου προβλέπεται η ενδυνάμωση του ρόλου του προϊσταμένου, ο οποίος θα πρέπει να διοργανώνει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις ετησίως με τους υπαλλήλους του προκειμένου να υπάρχει ανατροφοδότηση.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα που αφορούν την αύξηση της παραγωγικότητας, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Βορίδης, ενδέχεται να υπάρξουν χρηματικά κίνητρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και άλλες μορφές κινήτρων όπως η ταχύτερη μισθολογική ανέλιξη και επιπλέον μέρες άδειας.

Η καινοτομία αφορά την ανάθεση στόχων τόσο για το άτομο όσο και για την ομάδα και στη συνέχεια την αξιολόγηση με συγκεκριμένα ερωτηματολόγια.

Η καινοτομία του νέου συστήματος αφορά την ανάθεση στόχων τόσο για το άτομο όσο και για την ομάδα και στη συνέχεια την αξιολόγηση επίτευξής τους από τους προϊσταμένους μέσα από συγκεκριμένα και αυστηρά καθορισμένα ερωτηματολόγια.

Ενδεικτικά οι ιεραρχικά προϊστάμενοι καλούνται να απαντήσουν σε σχέση με τους διευθυντές στην ερώτηση «Αυτό το άτομο δρα με ήθος και αδιάβλητο επαγγελματισμό», σημειώνοντας αναλόγως τις επιλογές: Συμφωνώ / συμφωνώ μερικώς / Συμφωνώ / Συμφωνώ αρκετά / Συμφωνώ απόλυτα. Παράλληλα όμως, ανάλογα έντυπα ερωτήσεων θα κληθούν να συμπληρώσουν και οι υφιστάμενοι αξιολογώντας τον ρόλο τους στην ομάδα. Σύμφωνα με τα παραδείγματα ερωτήσεων που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, οι υπάλληλοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «μου είναι σαφές ότι η συνεισφορά μου συμβάλλει στην επίτευξη του γενικότερου στόχου της ομάδας» ή «Νιώθω πως μου παρέχονται τα εφόδια (εργαλεία, διαδικασίες, γνώσεις) που χρειάζομαι ώστε να είμαι αποτελεσματικός στη δουλειά μου».

Μετά το πέρας της διαδικασίας, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, για τους μεν υπαλλήλους, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις, θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικού, ενώ για τους υπαλλήλους που εμφανίζουν σχετικές δεξιότητες θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ