MY KTEO

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Δόθηκε νέα παράταση – Τι προβλέπεται


Παρατείνεται για ακόμα έναν μήνα και πιο συγκεκριμένα μέχρι το έλος του Ιανουαρίου του 2022 η υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή της εντάχθηκε ως νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ανακοινώθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Η παράταση έρχεται ως ως συνέπεια της αντίστοιχου χρονικού διαστήματος παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και τη διεκπεραίωση των γονικών παροχών.

Υπενθυμίζεται, βάσει του άρθρου 62 του ν. 4495/2017, ισχύουν τα εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

Μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με την ανωτέρω απόφαση αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 54 έως 61 του παρόντος.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται, αντί των οριζομένων στο παρόν κεφάλαιο, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83».

Η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «δικαίωση του σκληρού αγώνα της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

Δικαίωση του σκληρού αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ και των άλλων οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν, συνιστά η κατάθεση τροπολογίας του ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ επέμεινε μέχρις εσχάτων στο αίτημά της τουλάχιστον το ΥΠΕΝ να εναρμονίσει την πολιτική του με την πρωθυπουργική εξαγγελία για αφορολόγητες γονικές παροχές και με την μηνιαία παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για συμβολαιογραφικές πράξεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα του κ. Σκρέκα και του κ. Ταγαρά θα ακολουθήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά την μηνιαία παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά και για την αυτοδίκαιη παράταση ισχύος των πιστοποιητικών ΤΑΠ, διότι διαφορετικά, πέρα από την άδικη ταλαιπωρία των πολιτών, οι Δήμοι της χώρας θα υποχρεωθούν να επανεκδώσουν εντός του Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικά ΤΑΠ χωρίς να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ…