MY KTEO

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Στον «πάγο» για έναν ακόμα μήνα τα κορωνοχρέη -Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο εν όψει των νέων περιορισμών


Ταμειακή “ανάσα” για έναν ακόμα μήνα, παίρνουν χιλιάδες επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, σε μια συγκυρία όπου και το τελευταίο ευρώ μετράει, καθώς η επαναφορά περιορισμών λόγω πανδημίας φαίνεται ότι “φρενάρει” τους τζίρους.  

Με την Απόφαση- χριστουγεννιάτικο δώρο από το υπουργείο Οικονομικών, η υπαγωγή στην ευεργετική ρύθμιση των 72 δόσεων μπορεί να γίνει ως τις 26 Ιανουαρίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να αποτιμήσουν την εορταστική περίοδο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι έχει προηγηθεί η 6μηνη παράταση της έναρξης πληρωμών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, αλλά και η δυνατότητα συμψηφισμών φόρων- εισφορών ως το τέλος Ιουνίου του 2022 για όσους έχουν υπαχθεί στην επιδότηση πάγιων δαπανών, υψώνεται νέα ασπίδα απέναντι στα απόνερα της πανδημίας αλλά και τις πιέσεις που ασκεί η ενεργειακή κρίση.  

Η ρύθμιση των 72 δόσεων καλύπτει τα χρέη που “γεννήθηκαν” από την 1η Μαρτίου του 2020 ως τις 31 Ιουλίου του 2021, ενώ με ειδική διάταξη δόθηκε η δυνατότητα να μεταπηδήσουν σε αυτήν τη ρύθμιση και όσοι είχαν σπεύσει να υπαχθούν στην πάγια των 48 δόσεων, υπό το φόβο ότι δεν θα έρθει ευνοϊκότερο πλαίσιο διευκολύνσεων. Δυνατότητα υπαγωγής έχουν: 
  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ 
  • Εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα την επίμαχη περίοδο 
  • Εργαζόμενοι που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση 
  • Εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»,την επίμαχη περίοδο 
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19» 
  • Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. 
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών ως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης των κορωνοχρεών είναι 2,5%, αλλά όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το πολύ σε 36 δόσεις, δεν θα επιβαρυνθούν με τόκο.  

Τα μηνύματα που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο από την αγορά, δεν είναι αυτά που θα προσδοκούσε. Μετά τη μάλλον “χλιαρή” περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η εικόνα από την εβδομάδα των Χριστουγέννων προβληματίζει. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% στα είδη ένδυσης- υπόδησης και στα καλλυντικά, καθιστώντας μάλλον ανέφικτο το στόχο προσέγγισης στα προ πανδημίας επίπεδα των 4 δισ ευρώ, παρά το ότι απομένει η εβδομάδα ως την Πρωτοχρονιά. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα κι από την εστίαση, όπου ο μόνιμος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων έχει δημιουργήσει μόνιμη “τρύπα” στις εισπράξεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν κρύβουν, μάλιστα, την αγωνία τους για τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν, καθώς εάν περιοριστούν τα ποσοστά πληρότητας και πολύ περισσότερο το ωράριο λειτουργίας τους, θεωρούν ότι οι απώλειες τζίρου θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.   


economistas.gr