MY KTEO

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Φυλάκιση έως δύο έτη για τους γονείς-αρνητές σχολικής φοίτησης των παιδιών τους


Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών που δεν μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Ολόκληρη η διάταξη
Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται την ώρα που παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα εκ μέρους γονιών-αρνητών της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς/κηδεμόνες είτε αρνούνται τη διενέργεια self test ή ακόμη και τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα εκείνα να μην γίνονται δεκτά για φοίτηση.

Η στέρηση φοίτησης από τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί από τους διευθυντές σχολείων στις εισαγγελικές αρχές.

Για παράδειγμα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών έδωσε εντολή να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα στην οικία της οικογένειας προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες, υπό τις οποίες ασκείται η μέριμνα/επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς.

Η έρευνα ανατέθηκε σε δημόσια κοινωνική υπηρεσία με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και τα συμπεράσματά της θα προσκομιστούν στην Εισαγγελία για να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εισαγγελική Αρχή μπορεί να αποφασίσει κάθε πρόσφορο κατά την κρίση της μέτρο, σημείωναν οι ίδιες εισαγγελικές πηγές, και προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται να ερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες εις βάρος των γονιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας των ανήλικων τέκνων τους

Η συγκεκριμένη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Σερρών, καθώς τέσσερα ανήλικα παιδιά, που φοιτούν σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, δεν προσέρχονται στα μαθήματά τους από την αρχή του σχολικού έτους, καθώς οι γονείς τους διαφωνούν με τα μέτρα στα σχολεία. Ωστόσο, ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.


CNN.gr