MY KTEO

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή ριζοσπαστικά μέτρα -Δεν έχουμε άλλα περιθώρια


Τις εκτιμήσεις του για την πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει κάνει ο Νίκος Καπραβέλος.

Όπως εκτιμά o Διευθυντής της δεύτερης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη η νέα υπερμετάλλαξη θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις παγκοσμίως αλλά και της χώρας μας, σε νέα ριζοσπαστικά οριζόντια μέτρα, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο του lockdown. Η περιγραφή του για την εφημερία της Κυριακής δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τελειώσαμε την εφημερία της Κυριακής με 45 εισαγωγές. Οι 42 ήταν ανεμβολίαστοι. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο μας είναι όλες καλυμμένες, από covid περιστατικά. 48 κλίνες εντατικής είναι όλες καλυμμένες», σημειώνει στο iefimerida.gr.

«Δεχόμαστε μεγάλη πίεση»
«Εξακολουθεί η μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Η μετάλλαξη Δέλτα και το κύμα που έχει δημιουργήσει ήταν σαρωτικό. Το βιώσαμε τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Βλέπετε τον αριθμό των θανάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας το πιο δύσκολο σενάριο υπό την έννοια ότι περιμένουμε ένα δεύτερο τσουνάμι από μία μετάλλαξη υπερ μεταδοτική, την Όμικρον που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια την συμπεριφορά της. Το σενάριο είναι υπερ απαισιόδοξο.  Είναι ένα δεύτερο τσουνάμι πάνω στο ήδη υπάρχον τσουνάμι και ελπίζουμε να μην είναι απόλυτα καταστροφικό», προσθέτει ο κ. Καπραβέλος.

«Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή ριζοσπαστικά μέτρα»
«Επομένως πρέπει να είμαστε ακριβείς και σαφείς. Προφανώς δεν θα πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων, ειδικά αυτών που έχουν κάνει και την τρίτη δόση είναι μικρός, γύρω στο 35%. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων, που σημαίνει ότι έρχεται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας με την επέλαση της Όμικρον. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Πρέπει να δούμε δύο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, γιατί μόνο ο εμβολιασμός θα δώσει την οριστική λύση. Από την άλλη τα μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας που ελήφθησαν εχθές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι απολύτως απαραίτητα εάν δεν θέλουμε να έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη τραγωδία», εξηγεί.

«Δυστυχώς δεν βλέπω μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Περιμέναμε την Κυριακή να έχουμε μία μείωση στις εισαγωγές ασθενών. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.  Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα πολύ νωρίτερα. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στην επέλαση της Όμικρον. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν θα αντέξει το σύστημα. Πριν φτάσουμε στην καταστροφή θα πρέπει να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, ακόμα και πιο δραστικά από αυτά που η πολιτεία αποφάσισε. Ακόμα και το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση, ανάλογα με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας».

Καπραβέλος: «Δεν αποκλείεται το lockdown»
Όσον αφορά το ενδεχόμενο καθολικών μέτρων ο κ. Καπραβέλος σημείωσε «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Το σύστημα υγείας  δοκιμάζεται και είναι υποβαθμισμένες οι υπηρεσίες μας στα υπόλοιπα νοσήματα.  Η πολιτεία θα πρέπει να είναι αποφασιστική. Ή θα πρέπει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που επιτείνουν το πρόβλημα, ή θα πρέπει να πάρει ριζοσπαστικά οριζόντια μέτρα χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο του lockdown».


iefimerida.gr