MY KTEO

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πριν η νέα μετάλλαξη «καταπιεί» και την Ελλάδα


Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βόηθα Παναγιά» μοιάζει να κινείται η κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.

Την ώρα που το τέταρτο πανδημικό κύμα μοιάζει σταδιακά να κοπάζει – αφήνοντας, βεβαίως, ανοιχτές πληγές στο ΕΣΥ και την κοινωνία – η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μοιάζει να ετοιμάζεται να… καταπιεί τον κόσμο, με την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι όσον αφορά στα βασικά χαρακτηριστικά της.

«Ψάχνουν» τα χαρακτηριστικά της
Για την ακρίβεια, στο μόνο που υπάρχει συμφωνία είναι ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ωστόσο, κάποιες αρχικές εκτιμήσεις, ότι προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, πλέον έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Παράλληλα, πάντως, τονίζεται ότι η υψηλή μεταδοτικότητα εκ των πραγμάτων θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα συστήματα Υγείας.

Μάλιστα, ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου συνέκριναν 11.329 άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη από την Όμικρον με σχεδόν 200.000 άτομα που μολύνθηκαν με άλλες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε πριν αξιολογηθεί και ανανεώθηκε τη Δευτέρα, οι ερευνητές «δεν βλέπουν στοιχεία ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη σοβαρότητα από τη Δέλτα».

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι κάποια από τα μονοκλωνικά αντισώματα, λόγω Όμικρον, τίθενται εκτός χρήσης, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού, τα πράγματα μοιάζουν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, με κάποιους επιστήμονες να μιλούν για πολύ μεγάλο πισωγύρισμα στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Μαύρα μαντάτα»
Για την ώρα, τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου καλά: η Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open, σημείωσε ότι η Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης και τα εμβόλια δεν είναι επαρκής ασπίδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι από τα επτά εκατομμύρια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, μόνο τα 2 με 3 εκατομμύρια θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά εμβολιασμένοι, ήτοι, όσοι έχουν κάνει και την 3η δόση.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος συνυπέγραψε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα την επίμαχη μελέτη για το ΕΣΥ που προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «η παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε περίπου 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς καλείται, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να λάβει μέτρα για το αναμενόμενο πανδημικό κύμα και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε το προηγούμενο κύμα, οι συνέπειες του οποίου ακόμα δεν έχουν τελειώσει αν δούμε νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα.

Διαχείριση κρίσης
Για την ώρα, επιδίδεται σε… διαχείριση κρίσης, η οποία προκλήθηκε από τον τρόπο που αρχικά επιχείρησε να διαχειριστεί ένα σοβαρό και σημαντικό ζήτημα, αυτό του ελέγχου του πληθυσμού στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19, μέσω εκτεταμένων τεστ σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και οι εμβολιασμένοι που θα θέλουν να βγουν έξω για διασκέδαση να υποχρεούνται να κάνουν rapid test πριν από την έξοδό τους, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι. Κυβερνητικά στελέχη επικαλέστηκαν, μάλιστα, εισηγήσεις της επιτροπής για το θέμα.

Το επί πληρωμή rapid test προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από εμβολιασμένους πολίτες. Ταυτόχρονα, το μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρότασή της, και τελικά, μέσα σε 24 ώρες, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και μπήκε σε φάση διαχείρισης κρίσης.

Παρέμβαση Μητσοτάκη
Στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας» και ανακοίνωσε ότι «για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις».

Μεγάλη ανησυχία
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε το άγχος του για τη μετάλλαξη Όμικρον, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα Υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση».

Ωστόσο, απαντώντας εμμέσως σε σενάρια για λοκντάουν, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως, π.χ., η Ολλανδία, είπε ότι στις χώρες αυτές τα μέτρα προστασίας είχαν χαλαρώσει πολύ περισσότερο απ’ όσο στην Ελλάδα.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση συνεχίζει να «εξορκίζει» με κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο μιας νέας ολοκληρωτικής καραντίνας. Σε ερώτηση περί εισήγησης της επιτροπής για ολιγοήμερο λοκντάουν μετά τις γιορτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση και δεν υπάρχει και καμία σκέψη αυτή τη στιγμή για μέτρα καθολικού περιορισμού. Οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει με σημειακές παρεμβάσεις ή με άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όχι όμως καθολικών περιορισμών, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξης της Όμικρον, πλέον, στη χώρα μας».

Οι λόγοι για τη στάση αυτή είναι κάτι παραπάνω από προφανείς: η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει στις χώρες – μέλη της ότι δεν πρέπει να περιμένουν άλλη ενίσχυση αν προχωρήσουν σε νέα λοκντάουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοια μέτρα μπορούν να πάρουν μόνο όσες χώρες έχουν τη δυνατότητα. Η Ελλάδα, με το έλλειμμα να προσεγγίζει – σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό – το 10% επί του ΑΕΠ, δεν έχει τέτοια περιθώρια, όπως, άλλωστε, έχει γίνει σαφές και από κυβερνητικά χείλη.

Τα πρώτα σχέδια επί χάρτου
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρώτες εβδομάδες του 2022 – οπότε και αναμένεται η «έκρηξη» της Όμικρον στην Ελλάδα –, είπε ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Πάντως, υπογράμμισε ότι «η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών – να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία –, να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας».

Στην ουσία, η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά επιδιώκει να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, μέχρι η Όμικρον να «σκάσει» και στην Ελλάδα, αλλά και να φανούν πιο καθαρά τα χαρακτηριστικά της.

Η μεγάλη ανησυχία, πάντως, παραμένει το τι θα γίνει στις γιορτές, όπου, είτε σε σπίτια, είτε σε καταστήματα διασκέδασης, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πολιτών, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και πολλαπλασιάζοντας τη σοβαρότητα του επερχόμενου νέου πανδημικού κύματος. Το τι μέτρα θα ληφθούν για την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πλέον ζήτημα ωρών να καθοριστούν, καθώς χθες συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις.

Πίεση και από την ακρίβεια
Κατά τα λοιπά, αν το ένα… μάτι της κυβέρνησης είναι στραμμένο προς την πανδημία, το άλλο, εκ των πραγμάτων, είναι καρφωμένο στο ζήτημα της ακρίβειας και, ειδικά, των ραγδαίων ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι πλέον ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων πριν από το β’ εξάμηνο του 2022, κάτι που, όπως είναι φυσικό, προκαλεί «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο.

Για την ώρα, όλα τα μέτρα επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

● Στην αύξηση της ενίσχυσης που η κυβέρνηση δίνει στους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμα τρία μέτρα το Σάββατο, πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού: την πρόσθετη αύξηση ενίσχυσης για το ρεύμα για τον μήνα Δεκέμβριο, που αφορά και τα κοινωνικά τιμολόγια, την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο, και για τους αγρότες κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

● Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης αναφέρθηκαν εμφατικά στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε για το 2022, χωρίς, πάντως, να ξεκαθαρίσουν πόσο θα είναι το ποσοστό της δεύτερης αύξησης.

Πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές (και καταγγέλλει η αντιπολίτευση), τα μέτρα αυτά δεν καλύπτουν παρά μικρό μέρος των αυξήσεων που καταγράφονται. Επίσης, οι περιορισμοί (τα μέτρα αφορούν καταναλώσεις ώς 300 kWh) αφήνουν εκτός μεγάλο μέρος του πληθυσμού που εντάσσεται στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για την κυβέρνηση. Μένει να φανεί ποια είναι τα περιθώρια που η οικονομία δίνει για νέες παρεμβάσεις εντός του 2022, οι οποίες, αν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα, θεωρούνται σχεδόν νομοτελειακές.


topontiki.gr