MY KTEO

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ακρίβεια: Τα νοικοκυριά χάνουν ενάμιση μισθό ετησίως από τις ανατιμήσεις-φωτιά

 


Περίπου ενάμιση μέσο μισθό χάνουν τα νοικοκυριά της Ελλάδας ετησίως λόγω της ακρίβειας που έχουν φέρει οι ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, με τη μηνιαία επιβάρυνση να υπολογίζεται ότι φτάνει τα 151 ευρώ μηνιαίως ή τα 1.812 ευρώ ετησίως σε μια τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», οι εκτιμήσεις για τα νοικοκυριά γίνονται βάσει της ακρίβειας που έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις μέχρι στιγμής και όχι αυτές που αναμένονται να γίνουν το επόμενο διάστημα και αναμένονται να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Μάλιστα, μόνο στα είδη του σούπερ μάρκετ αναμένονται ανατιμήσεις σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα επανέλθουν σε τιμές καταναλωτή σταδιακά έως τα μέσα Ιανουαρίου. Ήδη, τα νοικοκυριά εκτιμάται πως επιβαρύνονται με 15 ευρώ μηνιαίως για την αγορά αγαθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους καταλόγους των προμηθευτών, αναμένονται ανατιμήσεις σε προϊόντα, όπως:

άλευρα

τυροκομικά

αλλαντικά

βούτυρα – μαργαρίνες

γαλακτοκομικά

καφές

ζάχαρη

ζυμαρικά

δημητριακά

κονσέρβες

φρυγανιές

αυγά

κατεψυγμένα

χαρτιά υγείας – κουζίνας – χαρτοπετσέτες

απορρυπαντικά

Οι λογαριασμοί το ισχυρότερο πλήγμα

Οι λογαριασμοί ρεύματος, θέρμανσης αλλά και οι δαπάνες για τα καύσιμα είναι οι παράγοντες που προκαλούν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των νοικοκυριών ενώ παράλληλα προκαλείται ακόμη ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά που δεν κατοικούν σε δικό τους σπίτι, αφού καταγράφεται και αύξηση των ενοικίων.

 

Πιο συγκεκριμένα, επειδή οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυτοί που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στα νοικοκυριά, εκτιμάται πως επιβαρύνουν το εισόδημά της κατά 30 ευρώ. Την ίδια ώρα, το κόστος της θέρμανσης εκτιμάται πως έχει αυξηθεί κατά 14 ευρώ (π.χ. για κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο). Ενώ σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, το πρόσθετο κόστος σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 40 ευρώ.