MY KTEO

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Παρουσιάστηκε το Σ.Β.Α.Κ. Δήμου Χαλκιδέων παρουσία των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση



Μεγαλεπήβολους στόχους βάζει το Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Χαλκιδέων, όχι μόνο για την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και για τις επόμενες. Τουλάχιστον όπως παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση, για την οριστική κατάρτιση και υποβολή του σχεδίου δράσης του.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνέχεια του προγράμματος που υλοποιεί για την «Κατάρτιση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.)» και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στους Φορείς που συμμετείχαν στη Διαβούλευση, για την οριστική κατάρτιση και υποβολή του σχεδίου δράσης, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 13:00, στο Συνεδριακό Κέντρο (Αμφιθέατρο) της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 91).

Στόχος του Δήμου, μέσα από την εκπόνηση του Σχεδίου, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, είναι , όπως η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα τόνισε, «να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες για την κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές του Δήμου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να συντελέσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών και των ατόμων με Αναπηρία, περιορίζοντας παράλληλα τη ρύπανση του περιβάλλοντος». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όσα είπε και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Νέζης που χαρακτήρισε το Σ.Β.Α.Κ. ένα χρήσιμο εργαλείο για το Δήμο Χαλκιδέων, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον. 

Το στρατηγικό αυτό Σχέδιο βασίζεται στην επιδίωξη για μείωση της χρήσης του επιβατικού αυτοκινήτου, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε ήπιες μορφές μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κλπ. Κι αυτό ακριβώς το πλαίσιο παρουσίασαν οι συγκοινωνιολόγοι-πολιτικοί μηχανικοί, Θοδωρής Μαυρογεώργης και ο Ξενοφώντας Κωνσταντής, από την ομάδα των μελετητών.

«Δεν είναι μια τυπική κυκλοφοριακή μελέτη. Γιατί δεν έχει οχηματοκεντρικό χαρακτήρα, αλλά στο κέντρο της βρίσκεται ο άνθρωπος» είπε ο κ. Μαρογεώργης και παρουσίασε τις δυνατότητες, αλλά και τους τρόπους που έχει το Σ.Β.Α.Κ. να αλλάξει την εικόνα του αστικού ιστού. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάζουν τους πολίτες μάλλον δυσαρεστημένους από την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μετακίνησή τους είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί είναι δύσκολη.

Ο κ. Κωνσταντής με τη σειρά του παρουσίασε εκτενώς το Σχέδιο, που εδώ να τονιστεί αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων και η εφαρμογή του χωρίζεται σε τρεις χρονικούς άξονες, σε βάθος 5ετίας, 10ετίας και 15ετίας. Μεταξύ άλλων το οριστικό Σχέδιο έτσι όπως το παρουσίασε ο κ. Κωνσταντης περιλαμβάνει ενδεικτικά κυκλοφοριακή οργάνωση, διαχείριση στάθμευσης, διαμορφώσεις κόμβων, βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ολοκληρωμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών ήπιας μετακίνησης και δίκτυο πράσινων διαδρομών (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι), διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία χώρων πρασίνου. Κι όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν με μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις σε λεωφόρους και δρόμους , όπως οι Βενιζέλου, Νεοφύτου, Αγγελή Γοβιού, Φαρμακίδου, Καραγιάννη, Παπαστρατή, Ευβοίας, Παπανδρέου, Εθνάρχου Μακαρίου, Καραμανλή κ.α. Με δημιουργία κόμβων σε καίρια σημεία του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά και με βελτιωτικές παρεμβάσεις στον Κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Επίσης με την τοποθέτηση νέας σηματοδότης και με την ευρεία λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών.

Το παρών έδωσαν οι Αντιπεριφερειάρχες Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και Επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Κούκουζας, που δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπου είναι δυνατός για να πάρει σάρκα και οστά το Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Χαλκιδέων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δήλωσαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας Κώστας Λάππας, που δήλωσε ότι βλέπει δυσκολίες στην χρηματοδότηση του συνόλου των έργων, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Φορέας είναι στη διάθεση του Δήμου Χαλκιδέων για ότι χρειαστεί. Ενώ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νίκος Αίσωπος εστίασε στην ανάγκη για παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια του εμπορικού κέντρου της Χαλκίδας.

Ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων Δημήτρης Σέρρας επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αποσυμφορηθεί και συγχρόνως να αναβαθμιστεί η οδός Αγίου Ιωάννου Ρώσου στο Βασιλικό και τόνισε την αναγκαιότητα κατασκευής της παράκαμψης Βασιλικού.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Γουρνής ενημέρωσε ότι ήδη κάποια από τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στο Σ.Β.Α.Κ. έχουν δρομολογηθεί, όπως η παρέμβαση στον Κόμβο του Αγίου Στεφάνου, όπου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπονεί μελέτη για την κατασκευή ενός παράλληλου δρόμου που θα εξυπηρετεί τα οχήματα προς τη Νότια Εύβοιας.