MY KTEO

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Μεγαλώνουν τα "φέσια" μεγαλοοφειλετών προς το δημόσιο


Στα ύψη διαμορφώθηκε το χρέος 8.622 μεγαλοοφειλετών τον Οκτώβριο καθώς ανήλθε σε 87,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου που φθάνει τα 109,825 δις. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μόλις 0,2% του συνόλου των οφειλετών με την συντριπτική πλειονότητα να είναι επιχειρήσεις με ύψος ατομικής οφειλής πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή για το τρίτο τρίμηνο του έτους, που «ακτινογραφεί» ληξιπρόθεσμο χρέος των πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συνολικά η ανάλυση καταγράφει μεγάλη αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ στο λογαριασμό των χρεών τον Οκτώβριο η οποία κυρίως, προέρχεται από τους φορολογουμένους με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Μεγάλοι οφειλέτες
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Οφειλές εταιριών
Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 τα 63,8 δις ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.245, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 182 νομικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα νομικά πρόσωπα πηγάζει το 65% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 71,6 δις ευρώ. Αναλύοντας περαιτέρω την κατανομή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νομικών προσώπων ανά νομική μορφή διαπιστώνεται ότι το 67% των οφειλών, που αντιστοιχεί σε 47,6 δις ευρώ, προέρχεται από τις ΑΕ, ενώ ακολουθούν οι ΕΠΕ με οφειλές ύψους 12,5 δις ευρώ, οι ΟΕ και οι ΕΕ (με οφειλές 3,6 και 3,5 δις ευρώ αντίστοιχα). Εξετάζοντας τη μεταβολή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νομικών προσώπων κατά την τελευταία διετία διαπιστώνεται αύξηση κατά 3 δις ευρώ. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται κατά 59% από τις ΑΕ (αύξηση οφειλών κατά 1,8 δις ευρώ), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή των ΙΚΕ και των ΕΠΕ, καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν τα τελευταία δύο έτη κατά 473,7 και 413,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πόσοι χρωστούν;
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 παρατηρείται μείωση κατά 74.242 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.292.632 οφειλέτες. Η ανωτέρω μείωση πηγάζει από την κατηγορία οφειλής μέχρι 50 ευρώ, με τον αριθμό των οφειλετών να εμφανίζεται μειωμένος κατά 189.835 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η περιοδική διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του 1 ευρώ .

Η συγκεκριμένη διαγραφή οδήγησε σε μείωση του πλήθους των οφειλετών στην κατηγορία οφειλής μικρότερης του 1 ευρώ κατά 163.827 πρόσωπα σε ετήσια βάση, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 93.833.

Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.

Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 16,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

Κατά 3,1 δισεκ. αύξηση στα ληξιπρόθεσμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως αναλύονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,8 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δις ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από (α) τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7 δις ευρώ μείον (β) τις εισπράξεις και διαγραφές 5,2 δις ευρώ, συν (γ) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1/11/2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 1,3 δις ευρώ.

Παράλληλα κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 1,7 δις ευρώ, καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και οι διαγραφές (4,1 δις ευρώ) ήταν λιγότερες από τις εισροές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,9 δις ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα (878 εκατ. ευρώ).

Ανεπίδεκτα είσπραξης
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (109,8 δις ευρώ) ποσοστό 22,8% (που αντιστοιχεί σε 25 δις ευρώ) αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται στα 84,8 δις ευρώ την 1/11/2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση.


News247.gr