MY KTEO

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Αν όχι τώρα δωρεάν μοριακά τεστ, τότε πότε;


O Θάνος Πλεύρης έχασε μία μεγάλη ευκαιρία, χρυσή θα έλεγε κανείς. Να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες που βαραίνουν την κυβέρνηση και να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο της πανδημίας λαμβάνοντας το εξής μέτρο: Δωρεάν testing και δωρεάν ΚΝ μάσκες για όλους.

Ήταν πολύ απλό, όσο και απαραίτητο. Με την Όμικρον να επελαύνει και να σαρώνει στο πέρασμά της, το testing, κυρίως μέσω του πολύ αξιόπιστου μοριακού ελέγχου, αποκτά κομβική σημασία. Το κόστος του, όπως όλοι ξέρουμε, είναι μεγάλο για το μέσο Έλληνα (60 ευρώ δεν είναι αστείο ποσό όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως στους κυβερνητικούς Λουδοβίκους) ενώ και η διαθεσιμότητά του, λόγω της τεράστιας ζήτησης, θα αρχίσει πλέον να τίθεται εν αμφιβόλω.

Με δωρεάν μοριακά τεστ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης, οι διαγνώσεις θα επισπεύδονταν, οι ασθενείς θα έμπαιναν πιο γρήγορα σε καραντίνα και η εικόνα που θα είχαν οι ειδικοί για τη διασπορά της πανδημίας θα ήταν σαφώς πιο κοντά στην απολύτως πραγματική. Είναι πλέον τόσο οριακή η κατάσταση που το δωρεάν testing πρέπει να μπει στη δημόσια συζήτηση και οι κυβερνώντες να πιεστούν να κάνουν-επιτέλους-το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία.

Από αύριο επίσης γίνονται σχεδόν υποχρεωτικές οι μάσκες υψηλής προστασίας τύπου ΚΝ. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ θα είναι πλέον απαραίτητες. Το έξοδο για μία τετραμελή οικογένεια που θέλει να προμηθευτεί μάσκες τέτοιου τύπου δεν είναι καθόλου αμελητέο. Τα κομμάτια αρχίζουν από 60 λεπτά στη λιανική αλλά πολλές φορές, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητά τους, ξεπερνούν το 1 ευρώ!

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πάντες να προμηθευτούν τέτοιου είδους μάσκες. Στην αρχή της πανδημίας η αυστριακή κυβέρνηση είχε στείλει πακέτο μασκών σε όλους τους πολίτες της. Αυτό δεν θα ήταν άσχημη ιδέα τώρα για την Ελλάδα. Και τέλος πάντων αν η κυβέρνηση κρίνει περιττό αυτό το έξοδο, ας επιβάλλει τουλάχιστον ανώτατη τιμή έτσι ώστε οι πάσης φύσεως πωλητές να μην κάνουν του κεφαλιού τους.

Ηδη πολλοί αισχροκερδούν με την κυβερνητική ανοχή. Οχι μόνο με τις μάσκες αλλά και με τα εν πολλοίς αναξιόπιστα rapid test τα οποία αγοράζονται μερικά λεπτά και πωλούνται 10 ευρώ. Για το Θεό δηλαδή...

Η οριακότητα των στιγμών θα κρίνει άπαντες για την υπευθυνότητά τους αλλά πιο πολύ αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ας μείνουν, προσώρας, στην άκρη οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί. Είναι, πλέον, εθνική επιταγή.



News247.