MY KTEO

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Νέες έρευνες: Ο ύπουλος κίνδυνος της «ηπιότερης» Όμικρον


Ενδείξεις ότι μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις προσφέρουν τρεις νέες προκαταρκτικές μελέτες, δύο στη Μεγάλη Βρετανία και μία τη Νότια Αφρική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε σχέση με αυτούς που είχαν να προσβληθεί από άλλες μεταλλάξεις. 

Η μείωση αφορά ποσοστό από 30 έως 70%
Ωστόσο η ανησυχία παραμένει πως παρότι η Όμικρον ίσως αποδειχθεί ηπιότερη, ο αριθμός και μόνο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία.

Η έρευνα στη Σκωτία έδειξε ότι εάν η Όμικρον παρουσίαζε την ίδια συμπεριφορά με αυτήν της «Δέλτα» τότε θα έπρεπε να έχει στείλει 47 ανθρώπους στα νοσοκομεία και όχι 11 που τελικά έστειλε. 

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19 σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.

Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό ενώ μεταξύ αυτού δεν υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι.

Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάους (Mark Woolhouse), του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δηλώνει στο ΒΒC: «Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να είναι ηπιότερη για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, αλλά η δυναμική όλων αυτών των μολύνσεων να επισυμβούν μαζί και να προκαλέσουν πίεση στο ΝHS, παραμένει».

Στο μεταξύ μία ακόμη μελέτη, από τη Νότια Αφρική, έδειξε ότι οι προσβληθέντες από Covid είχαν 70% έως 80% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο  σε σχέση με ό,τι συνέβη από τις μολύνσεις με άλλες παραλλαγές.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία προέρχεται από την Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο (τις «εισαγωγές»).

«Μολονότι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον είναι καθησυχαστική, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός», προειδοποίησε η Άστρα Γάνι του Imperial College του Λονδίνου, η οποία ήταν από τους συντάκτες της αγγλικής μελέτης. «Προσθέτοντας την αναμνηστική δόση, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη νοσηλεία».

Γιατί ηπιότερη 
Η μείωση στη σφοδρότητα της νόσου εκτιμάται ότι είναι ένας συνδυασμός των θεμελιωδών ιδιοτήτων της Όμικρον με τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν επιτευχθεί από τους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσία των νοσήσωεν. 

Ανάλυση μάλιστα του Imperial College έδειξε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι αυτές που την κατέστησαν ασθενέστερη από τη Δέλτα.

Καμιά από τις δύο μελέτες δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση, όμως έρχονται να προστεθούν στα όλο και περισσότερα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον. Δεν είναι σαφές αν η μείωση των ποσοστών των σοβαρών περιπτώσεων, που παρατηρείται με την Όμικρον, οφείλεται στα χαρακτηριστικά της παραλλαγής ή αν η εν λόγω παραλλαγή μοιάζει λιγότερο σοβαρή επειδή πλήττει πληθυσμούς που είναι περισσότερο ανοσοποιημένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει από την Covid στο παρελθόν.

«Η είδηση αυτή δεν αφαιρεί τίποτε από την εξαιρετική διάδοση αυτής της παραλλαγής στον πληθυσμό και από το γεγονός ότι ακόμη κι αν μια μικρή μόνο αναλογία ανθρώπων χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα για Covid, ο αριθμός των νοσηλειών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αν ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδεται στην κοινότητα συνεχίσει να αυξάνεται», προειδοποίησε η Πένι Ουόρντ, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες.


Πηγή: ΒΒC