MY KTEO

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ποιο εμβόλιο κάνει τα περισσότερα αντισώματα με την τρίτη δόση;


Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία συνέκρινε μεταξύ τους επτά διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να διαπιστώσει ποιο φτιάχνει περισσότερα αντισώματα μετά την τρίτη δόση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα εμβόλια στη δημιουργία αντισωμάτων ενάντια στον κορωνοϊό είναι αυτό της Moderna.

Η αύξηση των αντισωμάτων στην τρίτη δόση εξαρτάται κατά πολύ από τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στις δύο προηγούμενες, όπως φαίνεται από τα αναλυτικά αποτελέσματα που ακολουθούν.

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Μία δόση Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά 25 φορές, μετά από έναν μήνα.

- Μία δόση Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά 8 φορές.

- Μία δόση Moderna μετά από δύο δόσεις AstraZeneca αυξάνει τα αντισώματα κατά 32 φορές.

- Μία δόση Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά 11 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι η μισή από τις προηγούμενες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με το εμβόλιο της Pfizer, αφού σύμφωνα με τα ευρήματά τους μισή δόση Pfizer αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά 6 τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer.


in2life.gr