MY KTEO

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

«Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν;»


Με την Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα να ξεκινά και την κυβέρνηση να καλείται αργά ή γρήγορα να δώσει πειστικές απαντήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει το πρέσινγκ στο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τις πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, επανέρχεται ζητώντας μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: «Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί;».

«Aδιάφορο εάν η κυβέρνηση γνώριζε...»
Νωρίτερα, σήμερα, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να διογκώσει ένα ζήτημα... ήσσονος σημασίας, ενώ υποστήριξε πως είναι αδιάφορο το εάν η κυβέρνηση γνώριζε ή όχι τη μελέτη!

Από το «δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα», ο κ. Σκέρτσος «διαπίστωσε ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι  ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια» σχολιάζει το κόμμα της Κουμουνδούρου και ζητά να μάθει ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν.

«Έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη, που δεν κομίζει κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν αν θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα» είχε πει νωρίτερα ο κ. Σκέρτσος προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Από το «δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα», ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι  ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια. 

Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως «ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων», κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση.

Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφάσισε να εντάξει τη μελέτη στη μεγάλη έρευνα που διεξάγει ήδη για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ - Η κυβέρνηση επιμένει να την υποβαθμίζει προκλητικά.
Η μελέτη - κόλαφος για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, που χαλάει το κυβερνητικό αφήγημα και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα αποτελέσει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, έχοντας προκαλέσει θύέλλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφάσισε να εντάξει τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα στη μεγάλη έρευνα που διεξάγει ήδη για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας. Έτσι, η μελέτη θα αποτελέσει πένα αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται προκειμένου να εξακριβωθεί αν τελικά προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται και το σκέλος που αφορά στις καταγγελίες που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για κενές ΜΕΘ ενώ υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι σε απλές κλινικές.

Σημειώνεταιι ότι σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρου Λύτρα, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ, ποσοστό που εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Στην αντεπίθεση ο Λύτρας, κατώτερος τον περιστάσεων ο Τσιόδρας
Σήμερα, πάντως, ο ένας από τους υπογράφοντες τη μελέτη, ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στην προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής έρευνας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο.

Στον αντίποδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τον οποίο διαρρέεται σήμερα στην «Καθημερινή» ότι εμφανίζεται οργισμένος από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, επέλεξε, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις, να στείλει χθες μια απογοητευτική ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τη σκόνη που σήκωσε η έκθεσή του αλλά μάταια.

Η δε κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει προκλητικά τη μελέτη. Τη σκυτάλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πήρε σήμερα ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε «πολυτέλεια» ένα ενισχυμένο ΕΣΥ, για να απαξιώσει πλήρως τη μελέτη μέσα στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να διογκώσει ένα ζήτημα... ήσσονος σημασίας, ενώ υποστήριξε πως είναι αδιάφορο το εάν η κυβέρνηση γνώριζε ή όχι τη μελέτη. 

 
 efsyn.gr