MY KTEO

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Αποστόλου: Οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχέδιο και όχι επικοινωνιακά

 


Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών:«Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022»

«Η χρονιά που φεύγει ήταν για τη χώρα μας χρονιά πρωτόγνωρων καταστροφικών κρίσεων.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να χτυπάει αλύπητα την ανοργάνωτη χώρα μας με χιλιάδες νεκρούς και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές δαπανών στη δημόσια υγεία .

Οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν κλείνουν κι ενώ θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να σχεδιάσει και να προγραμματίσει παρεμβάσεις που θα τις γιάτρευαν και θα αντιμετώπιζαν την επόμενη ημέρα, αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση.

Μίλησε πριν από λίγο ο κ. Υπουργός για τις προσπάθειες που έκαναν και τελειώσανε επιτυχώς τη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Κύριε Υπουργέ δείτε και λιγάκι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει τεράστιες προσπάθειες, διότι είχε πάρα πολλά προβλήματα όταν ξεκίνησε η ιστορία της νέας ΚΑΠ.

Μόνο θα αναφερθώ στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση που ήταν απαίτηση των χωρών του βορά και είχανε δημιουργήσει μια συμμαχία που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στις ενισχύσεις που θα παίρναμε ως χώρα. Εκεί λοιπόν κάναμε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και για χρόνια, και καταφέραμε να φύγει η πλήρης σύγκλιση και να τη δούμε μερικά στο μέλλον. Όπως βεβαίως και τα άλλα ζητήματα που δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να αναφερθώ.

Όμως αυτή την επιτυχία που εμείς είχαμε, και την εκμεταλλεύεστε κι εσείς, δεν είδαμε στη σύνταξη του εθνικού στρατηγικού σχεδίου να την έχετε ήδη υπηρετήσει. Κι έπρεπε ήδη εδώ και χρόνο και είναι κάτι που διαμαρτυρόμαστε συνεχώς, να έχετε ολοκληρώσει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Κύριε Υπουργέ όταν στις κρίσεις είναι ο αγροτικός χώρος αυτός που υφίσταται τεράστιες επιπτώσεις, εσείς όχι μόνο, με βάση τον προϋπολογισμό, μειώνετε τις δαπάνες κάθε χρόνο και ούτε προβλέπετε πιστώσεις για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, τότε είναι σίγουρο ότι όλοι κάποια στιγμή θα αναρωτιόμαστε:

Μα γιατί αφήνονται να ερημοποιηθούν τόσα χωράφια; Γιατί μειώνονται τα κοπάδια;

Η απάντηση είναι απλή, γιατί αδυνατείτε να δείτε την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα ανάπτυξης και παραμονής των κατοίκων της υπαίθρου στα χωριά τους. Αυτή είναι η βασικότερη στόχευση.

Θα σταθώ σε δύο τρία προβλήματα που τα θεωρώ μείζονα και τα θίξατε κι εσείς.

Μιλήσατε για την κτηνοτροφία. Κύριε Υπουργέ το ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή όλη η επαρχία είναι στο πόδι γιατί δεν έχετε αντιληφθεί κι εσείς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τι συμβαίνει με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που μετά τη χαρτογράφησή τους πρέπει να παραδοθούν στην αγροτική χρήση.

Αλλά και με το omnibus και το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες όχι μόνο αυξάνουν τις επιλέξιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία αλλά και επιτρέπουν μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ την αλλαγή χρήσης και σ’ αυτές.

Έχετε εργαλεία, δεν μπορείτε και δεν ξέρετε να τα χρησιμοποιείτε

Προχωρήστε επί τέλους στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Είναι κρίμα να μην υπολογιστούν οι συγκεκριμένες βοσκήσιμες γαίες στη νέα προγραμματική περίοδο.

Όπως είναι κρίμα να χαρίσετε τη φέτα στους σφετεριστές της. Το κάνατε στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική. Μην το κάνετε σας παρακαλώ και στη συμφωνία με το Καναδά που έρχεται για κύρωση. Είχαμε τη δυνατότητα με τη δήλωση αυτή, που σας το έχω πει ξανά, να πιέζουμε ούτως ώστε να συμμορφωθεί ο Καναδάς και όλη η διαδικασία με βάση την προστασία που προβλεπόταν στη δήλωση, να μην κυρώνουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Γιατί τι θα φέρει; Απλά θα εξαφανίσει τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Ας έρθουμε και λίγο στα δικά μας, της Βόρειας Εύβοιας.

Πριν 2 ημέρες ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τη Β. Εύβοια, μαζί με το μισό Υ.Σ. Για να παραστεί σε μια οργανωμένη φιέστα για τρίτη φορά, το επαναλαμβάνω για 3η φορά, από το κ. Μπένο, για την παρουσίαση και πάλι των μελετητών που έχουν αναλάβει να συντάξουν μελέτες για έργα που θα παρουσιαστούν, τονίζω οι μελέτες, στο μακρινό μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι θα παρουσιαστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Το κλίμα ευφορίας και το πνεύμα αλαζονείας που επικράτησε μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου στις στάχτες της Β. Εύβοιας έχει αποκαρδιώσει του συμπατριώτες μου.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, που δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση της επιβίωσής τους στον τόπο τους. Βέβαια εδώ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει για τους θανάτους των συνανθρώπων μας που είναι διασωληνωμένοι σε εκτός ΜΕΘ μονάδες.

Εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει κανένας από τους κατοίκους των χωριών και πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή, περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης.

Ήθελα να έκανα και μία πρόταση γιατί όταν μιλάμε για τις κρίσεις που αφορούν τις πυρκαγιές που θα τις έχουμε από δω και πέρα πιο συχνές από ότι τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει ένα πόρισμα Goldamer, συμφωνείτε κι εσείς σ αυτό το πόρισμα, αλλά όμως δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα όλο αυτό το χρόνο για να υλοποιηθεί, διότι εάν υλοποιηθεί αυτό το πόρισμα, αυτό που είναι το ζητούμενο για τους κατοίκους να παραμείνουν στις περιοχές τους, ένα πολύ μεγάλο μέρος θα έχει μια ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον, με το δασικό περιβάλλον, την προστασία, την πρόληψη και αντιλαμβάνεστε έτσι ότι έχουμε και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα να λύσουμε αλλά βεβαίως και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα τελειώσω εδώ λέγοντας και πάλι πως ζητήματα που έχουν σχέση με τις επενδύσεις που κάνετε με τα αιολικά πάρκα στην επαρχία, έχετε κι εκεί ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες. Επειδή ζήσαμε την ώρα που είχαμε τις φωτιές να έρχονται να δίνουν άδειες παραγωγού για αιολική ενέργεια στα καμένα, αντιλαμβάνεστε ότι έχει διαμορφωθεί μια τέτοια ένταση γενικότερη, που βρίσκει τους κατοίκους διαρκώς στο δρόμο. Να το λάβετε υπόψη σας.»