MY KTEO

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοίνωση σωματείου HQF-MIMIKOS: Επιδίωξη εργασίας κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας


Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2021, οι συνάδελφοι που εργάζονται στη νυχτερινή βάρδια του πτηνοσφαγείου, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της επιχείρησης ότι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους την Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου στις 22:00 και να σχολάσουν στις 6:00 της 25ης Δεκεμβρίου 2021.

1. Η εργασία της συγκεκριμένης βάρδιας βρίσκεται μέσα σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας όπου απαγορεύεται η εργασία (για αυτό λέγονται υποχρεωτικές).

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν.4808/2021 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει: «Καθορίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι ακόλουθες: α) Η 1η Ιανουαρίου. β) Η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου). γ) Η 25η Μαρτίου. δ) Η Δευτέρα του Πάσχα. ε) Η 1η Μαΐου. στ) Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγ.). ζ) Η 28η Οκτωβρίου. η) Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκ). θ) Η 26η Δεκεμβρίου.». Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαιτηθεί εργασία από τις 22:00 μέχρι τις 00:00 καθώς οι συμβάσεις είναι 8ωρες.

2. Επιχειρήσεις που θέλουν να εξαιρεθούν από αυτό το καθεστώς πρέπει να εξασφαλίσουν ειδική άδεια που απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τη συγκεκριμένη ημέρα πρέπει να πληρωθούν με:

Την προσαύξηση της αργίας που είναι 75%.

Την προσαύξηση της νυχτερινής εργασίας που είναι 25%.

Επιπλέον να τους χορηγηθεί ρεπό στην επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά πρέπει να πληρωθούν ένα ακόμα ημερομίσθιο. 

Τα προηγούμενα χρόνια, σε παρόμοιες περιπτώσεις, είχε συμβεί κατ’ επανάληψη, συνάδελφοι να κληθούν να υπογράψουν είτε μία ημέρα κανονικής άδειας που δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ημέρα αργίας αλλά ούτε και σε καμία άλλη ημέρα χωρίς αίτηση του εργαζόμενου είτε άδειες άνευ αποδοχών που επίσης δεν μπορούν να χορηγηθούν χωρίς αίτηση του εργαζόμενου.

Παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα για τις προθέσεις σας ώστε να καθορίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HELLENIC QUALITY FOODS ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο