MY KTEO

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Κοροναϊός: Σε ισχύ το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών - Μίνι lockdown σε όσους δεν έκαναν εγκαίρως τρίτη δόση εμβολίο

 

Ενισχύονται τα μέτρα της κυβέρνησης -με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων- που έχουν ως στόχο να προτρέψουν όλο και περισσότερους πολίτες να κάνουν το σωστό για τους ίδιους αλλά και συνολικά για την κοινωνία, δηλαδή να εμβολιαστούν έναντι της φονικής πανδημίας.

 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επισήμως ότι πλέον το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει διάρκεια τριών μηνών και όχι έξι όπως ίσχυε έως τώρα και θα εκδίδεται μόνο μετά από μοριακό test κι όχι με rapid test.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η απόφαση για για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες ελήφθη μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της τρίμηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

 

Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα πιστοποιητικά νόσησης θα λήξουν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής:

 

Όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30.10.21 θα λήξουν στις 31.01.22.

 

Όσα εκδόθηκαν από την 01.11.2021 κι έπειτα, θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

 

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά

Μετά την παρέλευση του τριμήνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κοροναϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Αν δεν εμβολιαστούν δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

 

-εστίαση (κλειστοί χώροι)

-κέντρα διασκέδασης

-γυμναστήρια

-θέατρα

-κινηματογράφους

-μουσεία

-εκθέσεις

-συνέδρια

-γήπεδα

 

Η απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Τετάρτη 5.899 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, ενώ 81 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 709 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

 

Από αυτά, τα 1783 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη 935 και στη Θεσσαλία 377.

 

Lockdown από 13 Δεκεμβρίου στους 6οάρηδες που δεν έκαναν εγκαίρως τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, απαγορευτικό στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μπαίνει από τη Δευτέρα 13.12.2021, για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

 

Όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, μπλέκουν από τη Δευτέρα σε περιπέτειες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν λήγει αυτομάτως και δεν προβλέπεται παράταση, καθώς θα αντιμετωπίζονται όπως οι πλήρως ανεμβολίαστοι.