MY KTEO

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Ο “αχρείαστος” καθηγητής και μισό mea culpa


Στην περιβόητη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για “σκόνη που σηκώθηκε”, στην οποία απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα της μελέτης. Και αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ότι “όσο πιέζεται το ΕΣΥ τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και ότι δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση”.

Υποστήριξε ότι αυτά τα δεδομένα πρώτος εκείνος τα επικαλείται εδώ και μήνες “πολύ νωρίτερα πριν την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση, όχι στο Μαξίμου, διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας”, αφήνοντας έτσι καρφιά κατά του Υγείας.

“Υπάρχει πράγματι και το εντόπισα κι εγώ ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια απότομη αύξηση κρουσμάτων”, παραδέχθηκε.

“Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τις ΜΕΘ” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε το ΕΣΥ σε κατάσταση τραγική και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Υπογράμμισε δε ότι ο μόνος τρόπος να μην έχον τα νοσοκομεία πίεση είναι ο εμβολιασμός.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και παραδέχθηκε ότι δεν χρησιμοποιησε στην προηγούμενη του ομιλία “την καλύτερη δυνατή διατύπωση”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε λοιπόν ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη.

“Είναι νέο αυτό το πρόβλημα κ. Τσίπρα, κ. Πολάκη, κ. Ξανθέ;” ρώτησε και επικαλέστηκε έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ προς τον κ.Πολάκη ως τότε υπουργό Υγείας. για έλλειψη κλινών ΜΕΘ που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

“Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος: Οτι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη απο το να φτιάξουμε κρεβάτια ΜΕΘ” υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε επίσης ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε συστήματα υγείας πιο ώριμα. Επικαλέστηκε ότι στη Σουηδία στο πρώτο κύμα της πανδημίας όποιος ήταν άνω των 65 σε οικο ευγηρίας δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο.

“Οταν μίλησα με ειλικρίνεια για το γεγονός ότι έχουμε δύο ΕΣΥ, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, όταν μίλησα με θάρρος για την ανάγκη αναμόρφωσης του υγειονομική χάρτη, η λαϊκίστικη αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μικρό νοσοκομείο σε κάθε πόλη να υπολειτουργεί. Αυτό είναι χειρότερο από το να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας να φτιάξουμε μία ισχυρή πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλα νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πανδημία και άρα υποστήριξε ότι δεν έβαλε πλάτη όπως ισχυρίστηκε.



News247.gr