MY KTEO

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Τράπεζες: Ξεκινάει τον Φεβρουάριο η λήξη της κρατικής επιδότησης για Γέφυρα 1 και 2

 

Την σταδιακή λήξη της κρατικής επιδότησης που έχει δοθεί σε όσους δανειολήπτες μπήκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2 του υπουργείου Οικονομικών, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, περιμένουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προκειμένου να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το αποτύπωμα της πανδημίας στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, της doValue Hellas, κ. Θ. Καλαντώνης στηριζόμενος σε πανευρωπαϊκή έρευνα της PwC για την Ελλάδα και την Κύπρο για την χρονική περίοδο 2022 – 2024, εκτίμησε ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία για την τριετία θα ανέλθουν στα 14 δις. ευρώ.

Πρακτικά ο κ. Καλαντώνης διευκρίνισε ότι θα προκύψουν 5 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια το 2022, όπως και το 2023 και επιπλέον 4 δισ. ευρώ το 2024.

Πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε επισημαίνει ότι τα νέα κόκκινα της πανδημίας θα ανέλθουν σε 10 δις. ευρώ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αστάθμητος παράγοντας είναι τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς προστασίας καθώς η εξέλιξη τους είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Τεστ αντοχής για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Πρόκειται για 169.136 δάνεια, το ύψος των οποίων σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φθάνει τα 7 δισ. ευρώ περίπου και από την συμπεριφορά αυτών των δανείων θα εξαρτηθεί και η επίπτωση που θα έχει η πανδημία στην ικανότητα αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από το σύνολο των 169.136 δανείων που σήμερα επιδοτούνται από το κράτος, τα 151.625 είναι στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1, ενώ άλλα 17.511 είναι τα επιδοτούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 2.

Η κρατική στήριξη για το πρόγραμμα Γέφυρα 1 που αφορά στην επιδότηση στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία μετά και την τρίμηνη παράταση που χορηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα αρχίσει να λήγει από τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως και τον Μάιο θα έχει εκπνεύσει πλήρως η περίοδος της επιδότησης.

Η επιδότηση φτάνει έως και το 40% για τα στεγαστικά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναλάβουν το σύνολο της δόσης των δανείων τους. Στην περίπτωση των δανείων που εμφάνιζαν καθυστέρηση όταν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα, η επιδότηση περιορίζεται στο 30%, ενώ για όσα δάνεια είχαν καταγγελθεί η επιδότηση μειώνεται στο 20%.

Από την πλευρά των τραπεζών οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ποσοστό των δανείων που θα «κοκκινίσει» θα είναι μικρό και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα ξεπεράσει το 5%.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας
Την άποψη αυτή ενισχύει ο σχεδιασμός του προγράμματος, που προβλέπει ότι όσοι δανειολήπτες έχουν επωφεληθεί της κρατικής στήριξης θα πρέπει να αποπληρώνουν τη δόση του δανείου για διάστημα από 6 έως 18 μήνες μετά τη λήξη της 12μηνης – μετά την παράταση – επιδότησης, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, δηλαδή εάν το δάνεια ήταν εξυπηρετούμενο, καθυστερημένο ή καταγγελμένο. Σε διαφορετική περίπτωση ο οφειλέτης θα χάνει την κρατική επιδότηση και σε όπως προβλέπει το πρόγραμμα «σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου τα καταβληθέντα ποσά της συνεισφοράς αναζητούνται, καταλογίζονται στον οφειλέτη και επιστρέφονται εντόκως με επιτόκιο 2% από τον χρόνο καταβολής τους».

Η υποχρέωση αυτή περιορίζει τις πιθανότητες για αθέτηση αυτών των δανείων, σημειώνουν οι τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση αυτή μένει να επαληθευθεί με δεδομένες και τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η εικόνα του 2020
Σε ότι αφορά στο αποτύπωμα της πανδημίας για το 2020 και ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων που βγαίνουν σταδιακά από τα moratoria, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών, κ.κ. Φωκίων Καραβίας - Eurobank, Χρήστος Μεγάλου - Τράπεζα Πειραιώς, Βασίλης Ψάλτης - Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς - Εθνική Τράπεζα, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

Συνολικά το ύψος των νέων κορονοδανείων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των τεσσάρων τραπεζιτών τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Eurobank περιμένει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,7 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 1,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο να δουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το τέλος του 2021 έχουν ξεκινήσει συνολικά την υλοποίηση νέων τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ και πωλήσεις τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.



News247.gr