MY KTEO

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Ποιοι θα επιστρέψουν 100% και με τόκο την επιστρεπτέα προκαταβολή!


Λαβράκια βγάζουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στις αιτήσεις των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, καθώς εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών που υπέβαλαν ψευδή και μαγειρεμένα στοιχεία.

Έτσι, αντί να επιστρέψουν το 50% ή το 25% των ποσών που έλαβαν, υπό τη μορφή ενίσχυσης στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης για να επιβιώσουν μέσα στην πανδημία, θα κληθούν αν επιστρέψουν το 100% και μάλιστα με τόκους.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ τέθηκαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι «θυμήθηκαν» εν μέσω πανδημίας να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τους τζίρους των προηγούμενων περιόδων, προ πανδημίας.

Με τις νέες δηλώσεις διόρθωσαν τα στοιχεία του τζίρου, ο οποίος εμφανίστηκε αυξημένος, σε σχέση με τον τζίρο που είχαν εμφανίσει με τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Η εξήγηση για την προθυμία αυξημένου τζίρου στην περίοδο προ πανδημίας, είναι απλή. Για να καταστούν δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επαγγελματίες, θα έπρεπε στην περίοδο της πανδημίας, να εμφανίζουν μειωμένο τζίρο, τουλάχιστον κατά 20%, σε σχέση με τον τζίρο στην προ πανδημίας περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό να «πειράξουν» τον τζίρο της προ πανδημίας περιόδου, προκειμένου να εμφανιστούν ως «πληττόμενοι» από τον Covid-19.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ…
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τα στοιχεία που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport  για τις Επιστρεπτέες με τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όσο και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, για τις περιόδους προ πανδημίας.

Επίσης, όπως ρητά αναφέρουν οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτικές αρχές  μπορούν να συλλέξουν στοιχεία και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ φυσικά θα μπλέξουν σε περιπέτειες όσοι από φορολογικούς ελέγχους εντοπιστούν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή.

Ακόμη, διασταυρώνονται και τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης της απασχόλησης, που ήταν επίσης μεταξύ των όρων χορήγησης των κρατικών δανείων. 

…και οι κυρώσεις
Οι παραβάτες της λήψης επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα εντοπιστούν είτε τώρα είτε αργότερα, θα υποχρεωθούν αφενός να επιστρέψουν το 100% του ποσού που έλαβαν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφετέρου θα τους καταλογιστούν τόκοι και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο χορήγησης των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, οποιουδήποτε κύκλου προβλέπεται πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων. Ειδικότερα:
  • Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.
  • Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από την φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.
  • Ο δικαιούχος λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούται να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα.
  • Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

sofokleousin.gr