MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Χρ. Τριαντόπουλος: Δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας - 1,1 εκατ. ευρώ σε 181 δικαιούχους


Συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, η καταβολή οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ειδικότερα, πιστώνονται εντός της ημέρας 1.123.680 ευρώ σε 181 δικαιούχους επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ειδικότερα, πιστώνονται περισσότερα από 1,1 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 181 δικαιούχων επιχειρήσεων. Αθροιστικά, λοιπόν, έως τώρα έχει καταβληθεί ποσό 4.590.749,03 ευρώ σε συνολικά 853 επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ έως τις 21 Ιανουαρίου 2022. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς την προσπάθεια στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στη Βόρεια Εύβοια».

Επισημαίνεται ότι με την πρόσφατη τροποποίηση της κοινής απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ειδικό καθεστώς, έχει διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

• Έχει μειωθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη μείωση του κύκλου εργασιών των δικαιούχων επιχειρήσεων από 30% αρχικά σε 20% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς.

• Έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και οι οποίες έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες «Λιανικό Εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» (ΚΑΔ 47), «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή «Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης» (ΚΑΔ 56), μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους, λαμβάνοντας ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ.

• Έχει οριστεί ότι δικαιούχοι καθίστανται και ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες την 31η Αυγούστου 2021, έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας και έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 1η Ιουλίου 2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους εν λόγω ΚΑΔ είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ την 01.07.2021, με ποσό ενίσχυσης 1.000 ευρώ.

• Έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς στήριξης και οι ναυτικές εταιρείες, οι οποίες εξυπηρετούσαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τη Βόρεια Εύβοια, καθώς και το υπεραστικό ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί την εν λόγω περιοχή.

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται με τυποποιημένο τρόπο και εξαρτάται από τη διαφορά του κύκλου εργασιών αναφοράς και του κύκλου εργασιών του γ’ τριμήνου 2021, ανάλογα και με την ποσοστιαία διαφορά εκροών-εισροών. Ως ανώτατο ύψος ενίσχυσης έχει τεθεί το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ ως ελάχιστο ύψος τέθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ, τηρουμένων και των ορίων σώρευσης που τίθενται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 21 Ιανουαρίου 2022 αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.