MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Οι ξενοδόχοι των ορεινών περιοχών...αντεπιτίθενται: «Πανηγυρίζουμε για πληρότητα 12%;»


Άτυπη «κόντρα» ξέσπασε μεταξύ των ξενοδόχων και του Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις πληρότητες των καταλυμάτων στις ορεινές τουριστικές περιοχές της χώρας. 

Οι Ενώσεις Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Ευρυτανίας, Δράμας και Ημαθίας, εκτιμούν την μέση πληρότητα για το σύνολο της χειμερινής περιόδου, μόλις στο 12%, και «απαντώντας» εμμέσως στον υπουργό Τουρισμό που μίλησε για ανάκαμψη των χειμερινών προορισμών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αναφέρουν  “Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες;».   

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, Κορινθίας και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου με τις Ενώσεις – Συλλόγους Ξενοδόχων της Πελοποννήσου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι Ξενοδόχοι:
   
Οι πληρότητες στα Καλάβρυτα μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. – Στην Ευρυτανία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περίοδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%. – Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν. – Στην Δράμα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%. 

«Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα» τονίζουν επίσης μεταξύ άλλων και ζητούν λήψη μέτρων. 

Τι ζητούν   

-Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» 

-Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) 

-Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας 

-Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022 

-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022 

-Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης. 



naftemporiki.gr