MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Προθεσμία 15/1 σε Δήμους και Περιφέρειες για τα ληξιπρόθεσμα δ’ τριμήνου 2021


Σε εφαρμογή του “Μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ΟΤΑ”, που έχει θεσπίσει η νυν Κυβέρνηση στο αρ.107 του ν.4714/2020, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεούνται να υποβάλουν την αναλυτική κατάσταση ληξιπρόθεσμων για το δ΄ τρίμηνο του 2021 το αργότερο μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2022. 

Τη υποχρέωση επισημαίνει Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου δίνονται σχετικές οδηγίες αναφορικά με τις μεταβολές που έχουν επέλθει στον Πίνακα με την κατάσταση παραστατικών, αλλά και με τη συμπλήρωση της στήλης “διευκρινίσεις-τεκμηρίωση”.

Σε περίπτωση μη υποβολής αναλυτικής κατάστασης, ο έλεγχος ισοζυγίου του Ειδικού Λογαριασμού θα πραγματοποιηθεί βάσει των στοιχείων του Κόμβου Διαλειτουργικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφαιρεθούν οι εξαιρούμενες δαπάνες με αναπόφευκτη επίπτωση τη δέσμευση στον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΤΑ στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων μεγαλύτερου ποσού από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Συνεπώς, σύμφωνα με το Υπουργείο, η μη υποβολή αναλυτικής κατάστασης, εκτός από παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας η οποία προβλέπεται απευθείας σε διάταξη νόμου, λειτουργεί τελικά και εις βάρος των συμφερόντων του Φορέα.

Οι ενέργειες των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ ως προς την τροφοδότηση των Ειδικών Λογαριασμών πρέπει να είναι άμεσες, τονίζει η Εγκύκλιος, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ροή της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 31ης.12.2021.

Το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς, το οποίο ορίζεται στο νόμο α) για την υποβολή της κατάστασης και β) για την κατάθεση του απαιτούμενου ποσού στον Ειδικό Λογαριασμό, είναι το μέγιστο δυνατό για την ολοκλήρωση των ενεργειών των υπόχρεων ΟΤΑ.