MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας: Υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+

Διατηρώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική και ενάντια στις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, τo 2o ΕΠΑ.Λ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

προχώρησαν στην υλοποίηση 2ης Ροής για το Σχ.Έτος 2021-22, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας ERASMUS+ στη Βαλένθια της Ισπανίας για το διάστημα 7/12/2021-22/12/2021.




Η συμμετοχή των μαθητών μας στη δράση τους έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση, καθώς ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου τους, όπου λόγω του τομέα, συνδυάστηκε το εκπαιδευτικό με το πολιτιστικό πρόγραμμα στην πόλη Βαλένθια της Ισπανίας, όπως:

         Εισαγωγή στον εναλλακτικό τουρισμό, δηλ. τουρισμός αναψυχής, αγροτουρισμός, πολιτικός, θρησκευτικός, θαλάσσιος, αθλητικός, καστροτουρισμός.

         Οργάνωση τουριστικών μονάδων εναλλακτικού τουρισμού και είδη εγκαταστάσεων.

         Ψηφιακή τεχνολογία στον εναλλακτικό τουρισμό.

         Επίσκεψη μελέτης στην εταιρία τουρισμού του Δήμου Βαλένθιας.

         Επίσκεψη μελέτης στην εταιρία Closs Corvi (οινοτουρισμός).

         Επίσκεψη στο πολιτιστικό εργαστήριο: Μουσείο Κεραμικών, Βιοπάρκο, θεματικό Πάρκο.

         Δημιουργία εικονικής επιχείρησης STUDY CAFÉ.

         Εκπαίδευση στη σχολή HORTA VIVA με ειδίκευση στον αγροτουρισμό.

         Δημιουργία εικονικού ταξιδιωτικού γραφείου (δωμάτιο απόδρασης τελευταίας γενιάς και εικονικό ταξιδιωτικό γραφείο αναζήτησης)

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα με την συμμετοχή τους στη δράση να συγκρίνουν καλές πρακτικές και να βοηθήσουν στην καινοτομία και ανάπτυξη του σχολείου, ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του και προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις.

Η διάχυση των  αποτελεσμάτων τους θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για προγράμματα που θα σχετίζονται με την διεθνοποίηση, θα εξασφαλίσει την συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ελκυστικού σχολείου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι για τα πολλαπλά οφέλη που βίωσαν μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

         Απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες ερχόμενοι σε επαφή με τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην χώρα μας και ειδικότερα στο νησί μας, μια και ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανίας της χώρας μας.

         Απέκτησαν πιστοποίηση

         Θα τους απονεμηθούν Πιστοποιητικά  Κινητικότητας Europass για τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βαλένθια, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο μας.

         Κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό των συνεργατών μας στην Ισπανία με το ήθος και την επιμέλεια που επέδειξαν

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις αξέχαστες εικόνες με τις οποίες επιστρέψαμε μέσα από τις οργανωμένες Πολιτιστικές επισκέψεις μας, τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν πλήρως από την χρηματοδότηση της Ε..Ε:

         Επίσκεψη στο Θεματικό Πάρκο της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών.

         Επίσκεψη στις μεσαιωνικές πόλεις Alicante και Sacundo με έμφαση στον καστροτουρισμό.

         Επίσκεψη σε επιχείρηση ESCAPE ROOM (δωμάτιο απόδρασης).

         Περιήγηση στην παλιά πόλη της Βαλένθια και επίσκεψη στο Ανταλλακτήριο Μεταξιού, το μουσείο Κεραμικών, την παλιά αγορά, στο Μουσείο Ρυζιού και Ταύρου(Αναπαράσταση της επεξεργασίας παραγωγής του Ρυζιού).

         Επίσκεψη σε Αμπελώνα και ταυτόχρονα εκπαίδευση στα πλαίσια του οινοτουρισμού.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, Τρακαντζίδης Ιωάννης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+), Λαθούρα Ασπασία και Στούπα Αικατερίνη, πέρα από τη συνδιαμόρφωση και σχεδιασμό του προγράμματος συνολικά, φρόντισαν με κάθε λεπτομέρεια τη σωστή και απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος Erasmus+, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιάσουν αναλυτικά σε όλους τους μαθητές αλλά και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Μέσα απ’αυτή την κινητικότητα Erasmus+, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους την καθημερινότητα, να νιώσουν πολίτες της πόλης που μας φιλοξένησε, να βρεθούν κοντά σε νέους ανθρώπους, πολιτισμούς και ιδέες, φροντίζοντας να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια, τα οποία θα αυξήσουν τις προοπτικές για την εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης εργασίας, καθώς η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται πλήρως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα με κωδικό  2020-1-EL01-KA102-078336 επιχορηγείται από την Ε.Ε. και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Το ταξίδι συνεχίζεται !!!