MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Συνέντευξη Ζεμπίλη: Από το 2007 ως δήμαρχος ασχολούμαι εμμονικά με την «παράκαμψη Χαλκίδας». Μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει στηθεί το εργοτάξιο


Με συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Καραγιάννη, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης έδωσε το περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα του έργου «παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών». 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Θανάσης Ζεμπίλης, «το 2023 θα είναι η χρονιά που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος του έργου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το 2022 είναι η χρονιά της ολοκλήρωσης των διαδικασιών δημοπράτησης και συμβασιοποίησης του έργου , συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών ενστάσεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομών το οποίο έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Εύβοια και το οποίο σέρνεται πάνω από 30 χρόνια», ενώ συμπλήρωσε ότι «προσωπικά, από το 2007 που ήμουν στο Δήμο Χαλκιδέων, ασχολούμαι σχεδόν εμμονικά με το συγκεκριμένο έργο και το κάνω διότι πέρα από την άνεση και την ταχύτητα, που θα επιφέρει ο νέος οδικός άξονας, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχουμε κατά μέσο όρο 5-6 νεκρούς ετησίως εξαιτίας του γεγονότος ότι όλη η κίνηση διοχετεύεται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων της Χαλκίδας, της Αρτάκης και της περιοχής των Ψαχνών». 

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι «το πρώτο τμήμα του έργου θα είναι το κομμάτι Υψηλή Γέφυρα – Βαθροβούνι, που είναι τμήμα προαίρεσης. Επίσης, με τη μέθοδο της προαίρεσης θα εκτελεστούν και τα τμήματα της σύνδεσης με το νότιο οδικό άξονα, δηλαδή με την παράκαμψη του Βασιλικού, καθώς και το κομμάτι της σύνδεσης με τον βόρειο οδικό άξονα. Με το ίδιο σύστημα, ακόμα, θα εκτελεστεί και η παράκαμψη Ψαχνών. Τα τρία αυτά υποέργα, επειδή είναι μελετητικά λιγότερο ώριμα, σε σχέση με το κυρίως έργο, θα εκτελεστούν όπως είπαμε με το δικαίωμα της προαίρεσης. Αυτό σημαίνει ότι η αναθέτουσα αρχή έχει το διαπλαστικό και μονοπρόσωπο δικαίωμα να ζητήσει από τον εργολάβο να κατασκευάσει και τα τμήματα αυτά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για το κυρίως τμήμα του έργου. Το κυρίως τμήμα του έργου, ως γνωστό, είναι το κομμάτι Βαθροβούνι – Ψαχνά».  

«Τα νέα, λοιπόν, είναι ευχάριστα, καθώς μετά από μία κοπιώδη προσπάθεια μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση του έργου», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης «καθώς ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, υπέγραψε την έγκριση, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο στις 22 Φεβρουαρίου με το σύστημα της μελέτης - κατασκευής, με προϋπολογισμό 210.000.000€ (με ΦΠΑ 24%) και χρόνο παράδοσης τα 5 έτη. Ο προϋπολογισμός των εργασιών του κυρίως έργου ανέρχεται σε 125.000.000€ (με ΦΠΑ 24%) και σε 85.000.000€ (με ΦΠΑ 24%) τα δικαιώματα προαίρεσης για τα τρία δευτερεύοντα τμήματα: 1) «Υψηλή Γέφυρα - Νέα Λάμψακος» μήκους 4,0 χλμ. 2) Σύνδεση Βόρειας- Νότιας Εύβοιας ( μήκους 2,4 χλμ.) 3) Τμήμα παράκαμψης Ψαχνών ( μήκος 4,6 χλμ.)». 

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης επεσήμανε ότι «το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 071). Πρόκειται, ωστόσο, για προσωρινή ένταξη στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι χρονοβόρες διαδικασίες δημοπράτησης και συμβασιοποίησης του έργου, ώστε ακολούθως η παράκαμψη «Χαλκίδας – Ψαχνών» να ενταχθεί αργότερα, ως έργο-γέφυρα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ». 

https://www.youtube.com/watch?v=uTX37C1SDm8