MY KTEO

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η αλλαγή του χρόνου και οι αναποδιές του 2021 μπορούν να μάς ωθήσουν σε ένα υπέροχο 2022


Το αντίστροφο μέτρημα αποχαιρετισμού του 2021 δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Το νέο έτος πάντα προσφέρει μια αίσθηση ανανέωσης και ευκαιρίας. Όμως, το συγκεκριμένο νέο έτος που ήρθε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για όλους μας δεδομένης της πανδημίας και των πολιτικοκοινωνικών αλλαγών του 2021. Παραδόξως, το πόσο άσχημο ήταν το έτος που τελειώνει, μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για να κυνηγήσουμε τους στόχους μας το 2022.

Ας δούμε τι μας λέει σχετικά η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου:

Έχοντας υπάρξει από τους τυχερούς που είδαμε, ζήσαμε και επιβιώσαμε το 2021, οφείλουμε να ζήσουμε το 2022 με γνώμονα όσα σημαντικά μαθήματα μας έδωσε το 2021. Είναι βασικό αν θέλει κάποιος να πάει μπροστά στη ζωή του, να δίνει αξία στα μαθήματα του παρελθόντος. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τί κρατάμε από το 2021 πριν αποφασίσουμε τί μορφή θέλουμε να δώσουμε στο 2022.

Παρόλο που τα προσωπικά διδάγματα θα είναι προφανώς ξεχωριστά, υπάρχουν μερικά πράγματα που κατά γενική ομολογία έγιναν αισθητά!

Μάθαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την καλή κατάσταση του οργανισμού – σωματική και ψυχική.

Μάθαμε ότι οι πανδημίες δεν αναγνωρίζουν γεωγραφικά όρια  τα οποία εμείς θέτουμε.  

Μάθαμε ότι είμαστε πιο ευάλωτοι από ότι αρχικά νομίζαμε και είτε αυτό είναι καλή υγεία είτε καλή δουλειά, δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο.

Μάθαμε να μην θεωρούμε τους ανθρώπους δεδομένους γιατί η ζωή είναι πιο αβέβαιη από όσο είχαμε φανταστεί.

Σε προσωπικό επίπεδο, αρκετοί ανακαλύψαμε την σημασία του ελεύθερου χρόνου, την ποιότητα των σχέσεων, τις πραγματικές προτεραιότητες και ανάγκες μας, την οικογένειά μας, τον εαυτό μας. Σαν ένα ξεχωριστό σύμπαν το οποίο υπό «κανονικές συνθήκες», φαινομενικά δεν είχαμε χρόνο αλλά κυρίως λόγο να προσεγγίσουμε.

Ξεκινώντας από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, μπορούμε να σκεφτούμε σε τί θα θέλαμε να βάλουμε φρένο, τί θα θέλαμε να ξεκινήσουμε και τί να συνεχίσουμε από όσα ήδη κάναμε. Η χρονιά ήταν επώδυνη - για άλλους περισσότερο για άλλους λιγότερο - αλλά θα περάσει όπως όλα. Το πώς θα δούμε το 2022 εξαρτάται από εμάς. Αν κάνουμε πλάνα και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς μια εμπνευσμένη, θετική ζωή, τότε θα βρούμε τη δύναμη.

Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτείς πού θέλεις να είσαι μετά την πανδημία. Με την ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο και την απόδειξη ότι μάλλον είσαι δυνατός και ανθεκτικός για να έφτασες ως εδώ (τηλεκπαίδευση ενώ δουλεύεις σε τηλεργασία, παύση εργασίας, θάνατοι φίλων και συγγενών, προσωπική ασθένεια, καραντίνες και περιορισμοί κίνησης, μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές εντάσεις, απλά μερικά από όσα μας προσέφερε το 2021), ίσως μπορούμε κυριολεκτικά να μιλάμε για το φως στην άκρη του τούνελ, έχοντας όλα τα εργαλεία για να κινητοποιηθείς με το νέο έτος και να αυξήσεις κατά πολύ τις πιθανότητες να μην εγκαταλείψεις τους στόχους σου.

Βέβαια το πρόβλημα με τους στόχους στην αρχή της κάθε χρονιάς, είναι γνωστό ! Τους ξεχνάμε λίγο μετά την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη. Γι' αυτό νομίζω ότι είναι προτιμότερο να λειτουργήσουμε με βάση τον σχεδιασμό! Ίσως να αναρωτιέστε ποιο το νόημα όταν η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη σύμφωνα με όσα ζήσαμε φέτος. Νομίζω ότι μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερα. Ένα πλάνο με σκοπό την συνειδητή καθοδήγηση του εαυτού μας προς τα ζητούμενά μας, δεν γίνεται για να ελέγξουμε το κοντινό μέλλον μας αλλά για να έχουμε ένα πλάνο. Οι παρεμβολές, μικρές ή μεγαλύτερες, μπορεί να προκαλέσουν  παύση αλλά όχι παραίτηση από τους στόχους.  

Παράγοντες κλειδιά για την επιτυχία της στοχοθέτησής μας για το 2022 υπάρχουν. Και είναι πολύ πρακτικά.

Στόχοι που αποτελούν προτεραιότητα πρέπει να συνοδεύονται από εφικτά και μετρήσιμα βήματα προς την επίτευξή του. Αν, για παράδειγμα,  προσπαθείς να βρεις νέα εργασία, τα βήματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την προετοιμασία του βιογραφικού σου, τη δημιουργία προφίλ σε επαγγελματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησης εργασίας, την έρευνα για μέρη στα οποία θέλεις να εργαστείς, την ενεργή αναζήτηση εργασίας, κλπ.  

Στόχοι ρεαλιστικοί. Το να θέλω να γίνω δισεκατομμυριούχος είναι κάτι που οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην υλοποιηθεί. Με σωστό σχεδιασμό και αφοσίωση εστιάζω πού μπορώ να φθάσω. Βήματα και επιμέρους στόχοι ! Αν θέλω να χάσω βάρος, μικρές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση είναι μια καλή αρχή σε αντίθεση με καταναγκαστική προσπάθεια να μπεις σε XS από M μέσα σε λίγες ημέρες.

Στόχοι μετρήσιμοι. Οι γενικής φύσης στόχοι (να είμαι πιο υγιής, να βελτιώσω τα οικονομικά μου) δεν έχουν δυναμική και δεν ωθούν σε δέσμευση. Μπορεί να είναι προτεραιότητα αλλά αν δεν στηρίζονται από εφικτά και μετρήσιμα βήματα, δεν θα σε βοηθήσουν να φθάσεις πουθενά συγκεκριμένα.

Το 2021 ήταν μια σκληρή χρονιά αλλά όλος ο κόσμος αγναντεύει την αλλαγή. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Να γιορτάσετε κάθε μικρό επίτευγμά σας. Να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας την παρούσα ελπίδα που φέρνει μαζί του το εμβόλιο και να αναγνωρίσετε το καθαρό έδαφος του 2021 για μια καλή αρχή με πάθος και τόλμη, και να προετοιμαστείτε για τον μετά-COVID εαυτό σας.