MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Συζήτησαν για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022


Συνάντηση με τον Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη  είχε χθες ο  δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος. Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης των επικείμενων προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.

Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Ευβοίας, από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων, δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως ελιές, συκιές, κηπευτικά, σιτηρά, καλαμπόκι, αμπέλια. Ο δήμαρχος ζήτησε την έγκριση των προτάσεων του δήμου Καρύστου για την κατασκευή και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, δεδομένου ότι στην Νότιο Εύβοια συγκεντρώνεται περίπου το μισό ζωικό κεφάλαιο του Νομού  και λόγω της μεγάλης απόστασης και της δυσκολίας μετάβασης, εμποδίζεται η ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και της μελισσοκομίας.

Η ΠΕ Ευβοίας που πλήττεται έντονα από την κλιματική κρίση με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και πλημμυρικά φαινόμενα, πρέπει να στραφεί προς τον αγροτικό τομέα αφού είναι ένα από πλούσιο σε δυνατότητες υδατικό διαμέρισμα της χώρας. Ταυτόχρονα είναι τυχερό,  αφού έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται μία σειρά έργων, για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε σύγχρονα και καινοτόμα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα. Ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ Σίμο Κεδίκογλου που παρενέβη στη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, γιατί η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι  γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.

Συζήτησαν για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα έργα, κυρίως νέα δημόσια έργα Αγροτικής Οδοποιίας με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης μεσαία έως 2,2 εκατ. € εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027.

Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.