MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Τρίτη ημέρα απολογισμού του 2021 η χθεσινή από τον πρώην υπουργό Κώστα Μαρκόπουλο για την Εξωτερική πολιτική και άμυνα


2021: απολογισμός εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

Τα εθνικά θέματα ήταν και θα είναι πάντα το υπόβαθρο της πολιτικής στην Ελλάδα. Χώρα αλλά σε

κομβικό σημείο, σταυροδρόμι Ευρώπης Ασίας και Αφρικής είναι λογικό να υποφέρει από μεγάλες προκλήσεις και απειλές. Η Τουρκία εκδηλώνει τον επικίνδυνο επεκτατισμό της εις βάρος μας και εκβιάζει με πόλεμο προσπαθώντας να μας υποχρεώσει να καταφύγουμε στην Χάγη για όλες τις αιτήσεις της που εμείς δεν αναγνωρίζουμε βέβαια. Η χώρα μέχρι τώρα ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού που μάλλον αύξανε την βουλιμία των γειτόνων. Η Ελλάδα κατόρθωσε επιτέλους να αντιληφθεί ότι η ΕΕ δεν διαθέτει ούτε κοινή εξωτερική πολιτική ούτε έχει το σθένος να απειλήσει με τιμωρητικά μέτρα την Τουρκία (ενώ το τόλμησε με την Ρωσία και τώρα τιμωρείται με ενεργειακό εκβιασμό..). Η Ελλάδα δεν είχε την τόλμη να απαιτήσει αντίμετρα της ΕΕ προς την Τουρκία κάτι που μάλλον εκλαμβάνεται σαν ηττοπάθεια.  Αποτέλεσμα η αύξηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία και Ισπανία) . Η κυβέρνηση έχει πλέον αντιληφθεί σωστά ότι οι συμμαχίες που την ενισχύουν είναι αλλού.  Η χώρα ξεπέρασε τα ταμπού του παρελθόντος και βρήκε κοινό βηματισμό με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, προφανώς με την ευλογία των ΗΠΑ. Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά. Μας ενώνουν γεωστρατηγική και ενεργειακά συμφέροντα και όλοι απεχθάνονται και αντιτάσσονται στον τουρκικό επεκτατισμό. Ισχυρό χαρτί της χώρας η επέκταση σε χώρο χρόνο και δράσεις της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ και το βήμα για ισχυρή παρουσία του Γαλλικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Θετικά βήματα με την σφραγίδα και  την εργατικότητα του Νίκου Δενδια που είναι από τους λίγους υπουργούς που μιλούν με έργα χωρίς περιττές  φωτογραφίες και διθυραμβικές ανακοινώσεις. Αρνητικό.συστατικό της εξωτερικής πολιτικής οι παγωμένες σχέσεις με Ρωσία και η χαμηλών τόνων παρουσία της στις συνόδους κορυφής της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι πάντα μετέωρη αργοπορημένη και δειλή στα εξωτερικά θέματα προφανώς επειδή η Γερμανία τα θέλει όλα προσαρμοσμένα στα δικά της συμφέροντα.  

Σκοπιανό: ακόμα ένα αγκάθι που μας τραυματίζει. Η Ελλάδα μάλλον χάνει την ευκαιρία να αλλάξει έστω κάποια άρθρα από την συμφωνία όσο και η Βουλγαρία το απαιτούσε, ενώ ανεξήγητα αποφεύγει να ενεργοποιεί κοινές επιτροπές για προάσπιση ζητημάτων που μας απασχολούν.  Τώρα που η πολιτική κατάσταση στην Σόφια άλλαξε όλα θα είναι δύσκολα.

Υπάρχουν κάποιοι που συμβουλεύουν την Ελλάδα να είναι σε όλα διαλλακτική. Κάνουν ιστορικό λάθος. Ότι χάνεται δεν ξανακερδίσει ποτέ άρα η διαλλακτικότητα μια   η δύο φορές έχει αξία,  η συνεχής εκλαμβάνεται ως ηττοπάθεια. Το καταλαβαίνουν η έχουν τρίτες σκέψεις; την απάντηση να την δώσουν στο Μαξίμου..

Τέλος χαίρομαι για την τιμή να προεδρεύω στο ΠΕΜΑΣ (παρατηρητήριο ευρωμεσογειακής ασφάλειας και.συνεργασίας) όπου αναλύουμε το ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου που βέβαια αγγίζουν την χώρα μας σε μια ειλικρινή προσπάθεια να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της Ελλάδας να είναι ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας.