MY KTEO

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Σταϊκούρας: Στόχος να μειωθεί και άλλο ο ΕΝΦΙΑ το 2022 –Παράταση 6 μηνών στην επιστρεπτέα προκαταβολή


Σε θετικό δρόμο βρίσκεται η ελληνική οικονομία το 2022 τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ.Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως η προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022. «Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στο νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022», δήλωσε.


Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν θα πληρωθούν αυτό τον μήνα, αλλά από τον Ιούνιο, δίνοντας δηλαδή μία παράταση 6 μηνών και όπως τόνισε, οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο από το 50%.

«Ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2021 προσέγγισε τον τζίρο των επιχειρήσεων του 2019. Την τελευταία διετία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 30 δισ. ευρώ», δήλωσε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας. «Με τα σημερινά δεδομένα και με το σενάριο ότι οι αναταράξεις θα φύγουν εντός του Ιανουαρίου οι επιστρεπτέες προκαταβολές πάνε τον Ιούνιο, το πρόγραμμα συνεργασίας επεκτείνεται μέχρι τον Μάρτιο. Έχουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους συγκεκριμένων κάδων και την αποπληρωμή των καλλιτεχνών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο».

Οι προκλήσεις για το 2022
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι δύο, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η στήριξη στο κομμάτι της ενέργειας θα ισχύει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. «Στο ενεργειακό κομμάτι, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό ερχόμαστε να καλύψουμε σημαντικό κομμάτι των απωλειών.Αυτό γίνεται επιδοτώντας επί μήνες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση που αυτοί κάνουν. Οι τιμές της χονδρικής αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, σήμερα που μιλάμε είναι πιο χαμηλές από εκείνες του Νοεμβρίου».


iefimerida.gr