MY KTEO

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Φορολογικές «ανάσες» φέρνει το 2022: Φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις


«Ποδαρικό» με φοροελαφρύνσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει το 2022 δίνοντας «ανάσες» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την τελευταία ημέρα του 2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

Σημαντική στήριξη στην κατανάλωση αλλά και στην αγορά εργασίας θα φέρει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2022, η υλοποίηση μιας σειράς διατάξεων που ψηφίστηκαν εντός του 2021.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις.

Τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ηλεκτρονικές αποδείξεις, ΦΠΑ και φορολόγηση επιχειρήσεων:
Περισσότερες δόσεις δίνουν ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους οι οποίοι διευκολύνονται στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση. Συνεχίζεται και για το 1ο εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια. Επιπλέον, μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.

Πιο αναλυτικά:

Οι «φοροελαφρύνσεις» για τα νοικοκυριά:

Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης: Η αύξηση στις αποδοχές (μέσω της αναστολής της εισφοράς και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατηρηθεί και το 2022. Έτσι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (για τα εισοδήματα του 2021), όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσοι λαμβάνουν μερίσματα θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης για ένα ακόμα χρόνο.

Νέες αντικειμενικές αξίες: Τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και τις νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τα «αποκαλυπτήρια» του ΕΝΦΙΑ 2022 θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δίμηνο του έτους. Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από μηδενική βάση χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Νέα φορολοταρία: Η νέα φορολοταρία θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους. Κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Μειωμένος ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων έχουν παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου ισχύει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Οι «φοροελαφρύνσεις» για τις επιχειρήσεις

Με μειωμένους συντελεστές θα φορολογηθούν το 2022 οι επιχειρήσεις. Mειώνεται ο συντελεστής από το 24% στο 22%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση. Το 2019 είχε μειωθεί από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%.

H μείωση του συντελεστή, σε συνδυασμό με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις, θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις.

Επίσης για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται μειώνεται ο οφειλόμενος φόρος κατά 30% για τρία χρόνια. Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης. Τέλος, οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως και 100%.


Newsbomb.gr