MY KTEO

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Με μείωση στο λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου κάνει ποδαρικό το 2022


Με φθηνότερους λογαριασμούς στο κινητό κάνει ποδαρικό το 2022 καθώς το ειδικό τέλος κινητής πέφτει πλέον στο 10% ενώ θα μηδενίζεται ο συντελεστής για τους νέους έως και 29 ετών.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα αλλά για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος κινητής είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το 2009, υπολογίζεται έως και σήμερα προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% για χρεώσεις από 150 ευρώ και άνω.

 

Οι νέες διατάξεις:

Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενο προ του ΦΠΑ, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%.

 

Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.

 

Καταργείται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως και 29 ετών. Καταλαμβάνει όσους κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή.

 

 

Δηλαδή για το έτος 2022, ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται σε συνδέσεις ή καρτοκινητά των προσώπων που μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 έχουν συμπληρώσει το 14 έτος ηλικίας και δεν έχουν έως το ίδιο χρονικό διάστημα συμπληρώσει το 30 έτος.

 

Για έναν αριθμό η απαλλαγή από το τέλος κινητής

Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr με κωδικούς TAXISnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

 

Πλέον, από τη 1 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.