MY KTEO

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Νοσοκομεία: Σε καραντίνα 2.500 υγειονομικοί – Ξεκινούν επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών


Την προσεχή Τετάρτη καλούνται να παρουσιαστούν σε δημόσια νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης ιδιώτες γιατροί, τις υπηρεσίες των οποίων επιτάσσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας του δημοσίου τομέα αλλά και της απουσίας προσωπικού του ΕΣΥ λόγω νόσησης.

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών που έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα φύλλα πορείας αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται από τη Δευτέρα, ενώ η επίταξη ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και θα ισχύει για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε γιατρός που θα επιστρατευθεί, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, 15 ημέρες –στο διάστημα του ενός μηνός– κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο και να συμμετέχει στις εφημερίες.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, σημείωσε ότι προς το παρόν η πιο έντονη πίεση αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας, ενώ τόνισε ότι το Σισμανόγλειο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID και οι ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν 300 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. «Είμαστε σε επιφυλακή για να δούμε τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με “Ομικρον”. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ομως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις “Δέλτα”, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», σημείωσε.

Σε νοσοκομείο COVID μετατρέπεται το Σισμανόγλειο – Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοί- νωσε 29.334 κρούσματα, 78 θανάτους, ενώ 632 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 632 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 612 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 29.334 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 136.447 τεστ (ποσοστό θετικότητας 21,5%), και 78 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Πρόβλημα στο ΕΣΥ δημιουργούν και οι προσωρινές απουσίες προσωπικού λόγω νόσησης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, προχθές σε καραντίνα ήταν περίπου 2.500 υγειονομικοί εκ των οποίων οι 1.200 στα νοσοκομεία της Αττικής (Αθήνα και Πειραιάς). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και των γιατρών των νοσοκομείων διαφωνούν με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον χρόνο καραντίνας των υγειονομικών που είναι μόλις πέντε ημέρες και την επιστροφή τους έπειτα από αυτό το διάστημα σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων ή ήπιας συμπτωματολογίας ακόμα και χωρίς τεστ. «Πάνε να γλιτώσουν προσωπικό και τα κάνουν χειρότερα, αφού έχουν μέσα στα νοσοκομεία εργαζόμενους με ενεργή νόσο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και σημειώνει, «εκτιμώ ότι εάν αλλάξουν οι οδηγίες και επανέλθουν οι 10 ημέρες καραντίνας, θα έχουμε λιγότερους νοσούντες μεταξύ του προσωπικού».  

Εν τω μεταξύ, έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων με φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια αντιπυρετικά φάρμακα αλλά και σε υλικά όπως οξύμετρα, και οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στο ότι οι φαρμακαποθήκες ήταν κλειστές το προηγούμενο διάστημα λόγω των εορτών.

Καθολική επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον»
Την ίδια ώρα, τη σχεδόν πλήρη επικράτηση της παραλλαγής «Ομικρον», η οποία μάλιστα φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική πολυμορφία, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Αττικής, μέσω της νέας μοριακής μεθοδολογίας που έχει αναπτύξει το ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, η παραλλαγή «Ομικρον» (B.1.1.529 lineage) έχει εντοπιστεί στο 87% των δειγμάτων που συλλέγονται σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Ιανουαρίου 2022 από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, έναντι ποσοστού μικρότερου του 40% που ήταν δύο εβδομάδες πριν. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής «Ομικρον», τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξει, και συγκεκριμένα τη μετάλλαξη R346K (B.1.1.529+R346K) σε ποσοστό 27%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Mu (B1.621) και τη μετάλλαξη A701V (B.1.1.529+A701V) σε ποσοστό 5%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Βήτα (νοτιοαφρικανική, B1.351).

«Η ανάλυση των δεδομένων της αλληλούχησης επόμενης γενιάς με την παραπάνω μέθοδο δείχνει επιπλέον ότι υπάρχουν και αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού, που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. Σημειώνεται ότι η νέα μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού μεταλλαγμένων στελεχών – παραλλαγών του κορωνοϊού σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (NGS), αναπτύχθηκε στο ΕΚΠΑ μέσω της συνεργασίας ερευνητικών μονάδων των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα και διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από τους Νικόλαο Θωμαΐδη, Μαργαρίτη Αυγέρη, Αθηνά Μάρκου, Εύη Λιανίδου, Δημήτριο Γουργιώτη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Μάριο Διαμαντόπουλο, Λάμπρο Δημητρακόπουλο, Κατερίνα Γαλάνη, Μάριο Κωστάκη, Κατερίνα Κοντού, Βασίλη Καπέ, Νικόλαο Βούλγαρη και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ). –

Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα, ακόμη και από 50ml λύματος ή οποιουδήποτε περιβαλλοντικού δείγματος, νέες μεταλλάξεις και στελέχη – παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών – παραλλαγών του SARS-CoV-2, καθώς και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και  φαρμακευτικών πρωτοκόλλων. Το άρθρο για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Molecular Sciences», ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση εθνικού και διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.


kathimerini.gr