Evia Top: Πώς μέσα σε ένα χρόνο εκτοξεύτηκε το ενεργειακό κόστος, καταγράφοντας αύξηση 299% -Ερχονται μέτρα και έλεγχοι

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Πώς μέσα σε ένα χρόνο εκτοξεύτηκε το ενεργειακό κόστος, καταγράφοντας αύξηση 299% -Ερχονται μέτρα και έλεγχοι


Σοκ προκαλούν τα συγκριτικά στοιχεία για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αποκαλύπτεται ότι είναι τετραπλάσιο από το 2020.

Η μηνιαία έκθεση Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιβεβαιώνει ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος- τουλάχιστον ως τώρα- μήνας, αφού η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 235,38 ευρώ/ MWh, ενώ καταγράφηκε και το απίστευτο ρεκόρ των 542,50 ευρώ!

Η σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύπτει τη χαοτική επιβάρυνση
Η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, πόσο μάλλον με τον περσινό Δεκέμβριο, αποτυπώνει το ράλι τιμών και το μέγεθος των επιβαρύνσεων, που κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία πριν προλάβει να σταθεί στα πόδια της μετά το «έμφραγμα» της πανδημίας. Το Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κι ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη βρισκόταν σε δίνη, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 134,73 ευρώ. Στο τρίμηνο που ακολούθησε η τιμή αυξήθηκε 74,7%, καθιστώντας μονόδρομο την αύξηση της επιδότησης στα νοικοκυριά και τη διεύρυνση του κύκλου παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις.

Αύξηση σχεδόν 300% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020!
Αυτό που κόβει, όμως, την ανάσα είναι η σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2020. Τότε, η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρισκόταν στα 58,93 ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι στο 12μηνο που μεσολάβησε, αυξήθηκε κατά 299,4%!!!

Οι πρώτες ημέρες του νέου έτους επέτρεψαν κάποιους στεναγμούς ανακούφισης, καθώς η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποκλιμακώθηκε σημαντικά, με τη σημερινή τιμή να υπολογίζεται στα περίπου 148 ευρώ/ MWh. Ωστόσο, ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι ο συναγερμός έληξε, ειδικά από τη στιγμή που το… βαρόμετρο της τιμής του ηλεκτρικού- δηλαδή το φυσικό αέριο- συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, «παίζοντας» μεταξύ 80 και 100 ευρώ τα τελευταία 24ωρα. Το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του φυσικού αερίου αποτυπώνεται στο ενεργειακό μίγμα της σημερινής αλλά και των προηγούμενων ημερών, όπου το πανάκριβο αέριο έχει «παραχωρήσει» τη μερίδα του λέοντος στις φτηνές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επειδή, όμως, βρισκόμαστε στην αρχή του Χειμώνα, επειδή έρχεται ένα δύσκολο 2μηνο- 3μηνο και πολύ περισσότερο επειδή ο συνδυασμός των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχει «τραυματίσει» βάναυσα όχι μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρότερες, εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ο νέος Μηχανισμός που θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ, απορροφώντας τους κραδασμούς από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Συνεχίζεται το ράλι τιμών και στις πρώτες ύλες
Δεν λείπει, πάντως, ο προβληματισμός για το πώς το ενεργειακό κόστος θα συμβάλει ή θα λειτουργήσει και ως άλλοθι, στο κύμα ανατιμήσεων που έχει προαναγγελθεί από παράγοντες της αγοράς. Δεν είναι μυστικό ότι παράλληλα με το ράλι των τιμών στην Ενέργεια, συνεχίζεται το ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, που σχετίζονται με είδη ευρείας κατανάλωσης, με βασικά είδη διατροφής. Στα ράφια των super markets πέρασαν ήδη αυξήσεις γύρω στο Σεπτέμβριο, ωστόσο έπεται νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς οι τιμοκατάλογοι για τις νέες παραλαβές είναι «τσιμπημένοι». Ειδικά σε προϊόντα που επηρεάζονται από τη διεθνή τιμή των σιτηρών και του αλευριού (π.χ. ζυμαρικά) αλλά και στα λάδια, οι αυξήσεις μπορεί και να ξεπεράσουν το μέσο όρο.

Μετά τον πρώτο γύρο αιφνιδιαστικών ελέγχων στο τέλος Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι βέβαιο ότι ετοιμάζεται για νέες εφόδους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές τόσο στην προμήθεια όσο και στη λιανική πώληση τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, ειδικά στα είδη όπου έχουν προαναγγελθεί αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό.


iefimerida.gr