MY KTEO

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Κλειδί η 3η δόση – Στην Ελλάδα έχει κάνει το 62% των δικαιούχων


Κλειδί για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να είναι η τρίτη δόση του εμβολίου, όπως προκύπτει από την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον είναι ανεπαρκής με δύο δόσεις, ενώ με την τρίτη δόση φαίνεται ότι προσφέρεται άμεση προστασία, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη σε διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι σχετικά με την αναμνηστική δόση δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000, εμβολιασμοί ποσοστό 62% επί των δικαιούχων και σχεδόν 1 εκατ. πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 17% των δικαιούχων.

Όπως είπε, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 91,4%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 70,3%.

Κατά τα λοιπά, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 17.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.070.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότιο Αφρική, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεκινά από 33% φτάνει ως το 55% ακόμα και στο 80%. Πάντως όπως είπε «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι από άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Μιλώντας για τις συλλοιμώξεις, δηλαδή άλλες λοιμώξεις μαζί με την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.

Το 70% με Όμικρον
«Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη – και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 95% που είχαν θετικό PCR για την Όμικρον είχαν και θετικό rapid test, άρα αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία των radip test για την νέα παραλλαγή».

Ο κ. Ζαούτης είπε ότι την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας θα αναφερθεί με ανακοίνωσή τους στην διενέργεια των τεστ.  

Ο ίδιος μιλώντας για την αδυναμία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ να εξυπηρετήσει όλους όσοι τηλεφωνούν, είπε ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την Όμικρον και είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το τηλεφωνικό κέντρο», το οποίο -όπως είπε- θα αναβαθμιστεί τις επόμενες ημέρες ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαλογή των περιστατικών αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ